(özel Haber) Suriye Okuluna Kayıtlar Başladı

(özel Haber) Suriye Okuluna Kayıtlar Başladı

Suriye’deki çatışmalardan kaçarak Türkiye’ye sığınan ailelerin çocukları için İstanbul’un çeşitli ilçelerinde hayata geçirilen ‘Suriye Okulu’na kayıtlar başladı. Çocuklarının kaydı için okula gelen aileler ve öğretmenler, Türkiye’de uygulanan “Okula Uyum Eğitimi”nin Suriye okullarında da uygulanmasını istediler.
2014-2015 eğitim-öğretim yılının başlamasına bir hafta kala okul öncesi, ilkokul 1’inci sınıf ve ortaokul 5’inci sınıflara kayıt olan öğrenciler için “Okula Uyum Eğitimi” başlamıştı. Öğrencilerin okullarını, öğretmenlerini ve arkadaşlarını tanıması için uyum eğitim süreci sürerken, 3 yıldır devam eden Suriye Okulu’nun kayıtları da başladı. İç savaştan kaçıp İstanbul’a sığınan aileler, çocuklarıyla birlikte ellerindeki evraklarla kayıt yaptırmaya çalışıyor. Zor şartlar altında hayata tutunmaya çalışan çocuklar, 1 ay sonra açılması planlanan okulda Suriye’den gelen öğretmenler tarafından ders alacak. Öğrencilere haftada 5 saat zorunlu Türkçe dersi de verilecek.
Lise 2’nci sınıfta giden oğlunu üniversiteye gidecek olan oğluyla birlikte yazdırmaya gelen baba Mohammad Said Khal, “Oğlum lise 1’i burada okudu. Çok faydasını gördük. Burada Suriye’deki eğitimlerin aynısı veriliyor. Ancak Suriye Okulu diğer okullara göre daha geç açılacak. Keşke aynı anda başlasaydı” diye konuştu.
Liseyi Suriye’de okuduğunu ancak savaştan dolayı üniversiteyi Türkiye’de okuyacağını söyleyen Joudı Khal de, kardeşinin kendisi gibi üniversiteye gitmeyi istediğini, Türklerin yardımıyla da üniversiteli olacağını belirtti.
“OKULA UYUM EĞİTİMİ SURİYELİ ÇOCUKLAR İÇİN DE UYGULANMALI”
Zoraki şartlardan dolayı bir yıl önce İstanbul’a gelip buradaki Suriyeli çocuklara eğitim verdiğini ifade eden Arapça öğretmeni Zakrya Absaad ise, “Bizde bir yıldır buradaki eğitimle öğretmen olarak görev yaptım. Suriye ile Türkiye arasındaki dayanışma Suriyeli gençler için çok faydası oldu. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim” dedi.
Absaad, İstanbul’a göçün fazla olması nedeniyle biraz daha sınıflı okullara ihtiyaçları olduğunu söyledi. Türkiye’deki eğitim-öğretim sisteminde uygulanan ‘Okula Uyum Eğitimi’nin çok güzel bir uygulama olduğunu ifade eden Absaad, bu eğitimin küçük Suriyeli çocuklar için de uygulanması gerektiğini, bu şekilde savaş bölgesinden gelen çocukların kendilerine daha çabuk uyum sağlayabileceğini söyledi.
ÖĞRETMENLER DE DERS VERMEK İÇİN KAYIT YAPTIRIYOR
Okullara sadece öğrenciler değil eğitim vermek isteyen öğretmenler de başvuruda bulunuyor. Öğrencilere iyi bir eğitim vermek isteyen yetkililer, başvuran Suriyeli öğretmenlerde çeşitli şartlar arıyor. Bu şartları yerine getirebilmesi için de okul yönetimi en iyi öğretmeni seçmek için çalışıyor. Annesinin Suriye Okulları’nda Arapça öğretmeni olması için kayıt başvurularına geldiklerini söyleyen Ferah Şava, “Annem Suriye’deyken öğretmendi. Savaştan dolayı Gaziantep’e geçtik, orada öğretmenlik yapmaya başladı. Daha sonra İstanbul’da böyle bir okulun olduğunu duyunca buraya geldik. En iyi öğretmeni seçmeye çalışıyorlar. Gördüğüm kadarıyla da buraya yeteri kadar okullar açılmış. Araştırmalarımız sonucu diyebilirim ki buradaki okullar Suriye’ye göre daha düzgün. Sadece bir sıkıntı var, o da kitap eksikliği” dedi.