(özel Haber) Süryani Okulu 86 Yıl Aradan Sonra Yeniden Açıldı

(özel Haber) Süryani Okulu 86 Yıl Aradan Sonra Yeniden Açıldı

86 yıl sonra yeniden okul kurma hakkı kazanan Süryaniler için Yeşilköy’de anaokulu açıldı. Yeni eğitim-öğretim yılına resmi olarak girmek için onay bekleyen okul idaresi, minik öğrencilerine çeşitli aktiviteler düzenleyerek okula alışmalarını sağlıyor.
1928’de okullarının kapanmasından sonra konuyu yargıya taşıyan Süryaniler, 86 yıl sonra yeniden okul kurma hakkı elde etti. Süryaniler, anadilde eğitim için açtıkları davanın sonuçlanması ve eğitim hakkının kabul edilmesiyle beraber 86 yıl sonra ilkokul açtı. Süryanilerin yoğun olması sebebiyle Süryani Kadim Meryemana Kilisesi Vakfı tarafından Yeşilköy’de açılan anasınıfı, resmi olarak eğitim-öğretime merhaba demek için Milli Eğitim Bakanlığı’ndan müfredat için onay bekliyor. 3 kattan oluşan okulda şimdilik dört sınıf, gösteri, spor salonları ve uyku odaları bulunuyor. İngilizce, Türkçe ve Süryanice dersleri verilecek okulda Süryanice, alfabe ve görsel şekillere dayanarak öğretilmeye çalışılacak. 3, 4 ve 5 yaş çocuklarının eğitim göreceği okulda şimdilik okula uyum süreci sağlanmaya çalışılıyor. Çocuklar, dışarıda yeni arkadaşlarıyla oyun oynayıp, öğretmenlerinin söylediği Süryanice şarkıları dinliyor.
“İLKOKUL, LİSE, ÜNİVERSİTE DE AÇABİLİRİZ”
Bir hafta içinde Milli Eğitim Bakanlığı’ndan onay beklediklerini ve geldiği andan itibaren de okulun resmen açılacağını söyleyen Kadim Meryemana Kilisesi Vakfı Başkan Yardımcısı Kenan Gürdal, o süre zarfında da çocukların okula alışması, tanımaları için bir haftalık oryantasyon düzenlediklerini dile getirdi. Cumhuriyet tarihinde bir ilki gerçekleştirdikleri için büyük bir mutluluk duyduklarını belirten Gürdal, “1928 yılından bu yana bir okulumuz yoktu. Açmaya teşebbüs ettiğimizde de azınlık olmadığımız söylendiği için okul açamıyorduk. Ancak Ankara 13. Mahkeme’nin kararıyla azınlık olmamız tescil edildi, buna paralel olarakta okul açma şansımız doğdu” şeklinde konuştu.
Anaokulu ile eğitim-öğretim hayatına başlayacaklarını ifade eden Gürdal, ilgi olursa İstanbul’un diğer ilçelerinde de okul açacaklarını, sadece anaokulu değil ilkokul, lise de açabileceklerini dile getirdi. Gürdal, çevrede böyle bir okulun açılması dolayısıyla da güzel karşılandığını sözlerine ekledi.
SÜRYANİ OKULUN AÇILMASI VELİLERİ DE MUTLU ETTİ
Çocukları okula alışmaya çalışırken kendileri de okulun bahçesinde çocuklarını izleyen anneler, böyle bir okulun açılmasından son derece mutlu olduklarını söylediler. “Kendim Süryanice bilmiyorum, çocuğum neden bilmesin” diyen Süryani Maria Aslaner, “Kendi dilimizi, kültürümüzü tanıtmak, çocuklarımıza tanıtmak anlamında çok iyi bir eğitim yuvası olduğunu düşünüyorum. İnşallah bunun devamı gelir, ilkokul açılır. Bizde kendi kültürümüzü devam ettirmiş oluruz” diye konuştu.
Kendisinin Süryani olmasına rağmen dilini bilmediğini söyleyen Nurcan Şemin, “Süryaniceyi bilmediğim için konuşamıyorum. Çocuğum burada öğrenecek, belki ben de çocuğumdan Süryaniceyi öğrenmiş olacağım. Çok gurur verecek bir durum. Böyle bir okul açıldığı için de çok mutluyum” dedi.