(özel Haber) Uzmanlar "pastırma Sıcaklarına" Dikkat Çekiyor

(özel Haber) Uzmanlar "pastırma Sıcaklarına" Dikkat Çekiyor

Son günlerde yurt genelinde etkili olan pastırma sıcakları konusunda uyarılarda bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Öztürk, “Gündüz sıcaklarına tadını çıkarırken gece soğuğuna karşı önlem alın” dedi.
Son günlerde kutuplardan gelen soğuk hava katmanlarının atmosferle yer küresi arasındaki havayı sıkıştırması ve kirli havanın, nemli havanın artışıyla yurt genelinde etkisini gösteren ve halk arasında “pastırma sıcakları” diye bilinen güneşli havaların etkisi, hastalıkları da beraberinde getiriyor. Vatandaşlara sıcaklara aldanıp ince giyinerek dışarıya çıkmamaları uyarısında bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Öztürk, “Güzel havanın keyfini çıkartırken, hava serinlediği zaman üzerimize giymek üzere mutlaka yanımızda bir kazak bulunmalı” dedi.
Havaların son dönemde sıcak gitmesinin beraberinde bir takım olumsuzluklar getirdiğini dile getiren Dr. Öztürk, “Bilindiği gibi kutuplardan gelen soğuk hava katmanlarının atmosferle yer küresi arasındaki havayı sıkıştırması ve kirli havanın, nemli havanın artışıyla özellikle migren, alerjik rinit ve astım gibi hastalarda bu tip şikayetlerin artması, depresif tablonun yaygınlaşması sık gördüğümüz sorunlardır. Ayrıca özellikle toplu olarak yaşanan yerlerde havaların sıcak olmasından kaynaklanan ince kıyafet giyilmesi, akşam soğuyan havaya hazırlıksız yakalanılması vücut direncini düşürmektedir. Bunun sonucu olarak da üst solunum yolu enfeksiyonları, özellikle toplu yaşanan yerlerde, kreşlerde ciddi sıkıntılar ve grip salgınları meydana gelmektedir. Bugünlerde pek çok hastane ve kuruluşta solunum yolu enfeksiyonlarının sıklaştığını görüyoruz” diye konuştu.
Yaşanabilecek olumsuzluklara karşı alınacak önlemleri anlatan Öztürk, “Güzel havanın keyfini çıkartırken, mutlaka yanımızda bir kazak olabilir, bir hırka olabilir, hava serinlediği zaman üzerimize giymek üzere yanımızda bulunmalı. Olabildiğince bol sıvı ve meyve tüketmeliyiz ki vücut sistemimizin yıpranmışlığı biraz daha ayakta kalabilsin. Bu mevsime gelmeden önce aslında yaşlı, kemoterapi almış kanser hastalarının, özellikle Eylül ayının başlarında grip için aşılarını mutlaka yaptırmaları, bu dönemi daha sorunsuz geçirmelerine yardımcı olacaktır. Astım hastalarının bu tip havalarda kullanmasını kestiği ilaçlar varsa özellikle daha düzenli kullanmaları, kalp hastalarının daha dikkatli olmaları temel olarak söyleyeceğimiz şeylerdir. Bir de gıda anlamında biraz daha kalorisi yüksek, biraz daha enerjisi yüksek gıdalara yönelmekte fayda var diye düşünüyoruz” dedi.