Özel Ocaklardaki Madenciler Torba Yasayı Bekliyor

Özel Ocaklardaki Madenciler Torba Yasayı Bekliyor

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde, işten çıkarılma korkusu yaşayan özel maden işçileri umutlarını yeni torba yasaya bağladı.
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Armutçuk Şubesi Başkanı İsa Mutlu, özel maden ocaklarında çalışan işçilerin yeni çıkacak torba yasayı beklediğini söyledi.
AK Parti hükümeti tarafından özel maden ocaklarında çalışan işçilerin maaşlarının ortalama 2 bin 400 TL’ye yükseltilmesi, çalışma saatlerinin günlük 6 saate düşürülmesi gibi haklar verilmesi sonrası özel maden ocağı işletmecileri üretimlerini durdurarak yüzlerce maden işçisini işten çıkartmıştı.
Kandilli beldesinde faaliyet gösteren bir maden ocağında çalışan 800 işçiden yaklaşık 600 kadarının da Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ile yaşanan anlaşmazlık nedeniyle işveren tarafından işten çıkartılacağı açıklanmıştı.
Sürecin halen devam ettiğini açıklayan GMİS Armutçuk Şubesi Başkanı İsa Mutlu, 800 maden işçisinin her gün işten çıkartılma korkusuyla yer altına çalışmaya indiğini, bununda iş güvenliği açısından sakınca oluşturduğunu ifade etti. Yaşanan sıkıntının çözümünü beklediklerini ifade eden Mutlu “Açıkçası hükümet kanadından çözüme yönelik bir açıklama ve girişim bekliyoruz. Önümüzdeki salı günü yeni torba yasa için görüşmeler başlayacak. Özel maden ocağı işletmecilerinin çıkacak torba yasada SGK primleri ve vergi teşvikleri ile ilgili beklenti ve talepleri var. Aynı zamanda rödevansla ilgili beklenti içerisindeler. Biz, Genel Maden İşçileri Sendikası olarak yaşanan sıkıntıların bir an önce çözüme kavuşturulup madencilerimizin huzur içerisinde çalışabilmelerinin sağlanmasını istiyoruz” dedi.
Kandilli beldesinde özel maden ocağı işçileri geçen ay Ereğli’den Zonguldak Valiliği önüne kadar yürüyüş gerçekleştirmiş ve buradaki oturma eylemlerini iki gün boyunca sürdürmüştü.