Özel Yetenek Sınavları İle Üniversite Şansi

Özel Yetenek Sınavları İle Üniversite Şansi

Nişantaşı Üniversitesi ile Aksoy Araştırma’nın yaptığı araştırmaya göre gençlerin yüzde 78,8’i, kişisel becerilerin ölçümü daha başarılı hesaplandığı için özel yetenek sınavlarını üniversite sınavlarından üstün görüyor.
Nişantaşı Üniversitesi ve Aksoy Araştırma’nın ortaklaşa yürüttüğü “Özel Yetenek Sınavları ile Üniversiteye Öğrenci Alımı” konulu araştırma, gençlerin özel yetenek sınavlarıyla ilgili beklenti ve fikirlerini ortaya koydu. Lise çağındaki gençler arasında yapılan araştırmada “Özel yetenek sınavlarıyla üniversiteye giriş şansını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna gençlerin yüzde 84,8’i olumlu görüş belirtti. Özel yetenek sınavlarında kişisel becerilerin ölçümünün daha başarılı hesaplandığından dolayı katılımcıların yüzde 78,8’i, özel yetenek sınavlarını üniversite sınavlarından daha üstün gördüğünü belirtti. Araştırmaya göre gençlerin özel yetenek sınavı ile girebilecekleri gelecek vadeden en popüler meslekler ise gastronomi ve mutfak sanatları ile moda tasarımı olarak belirlendi. Araştırmaya katılan gençlerin yüzde 14,4’ü moda tasarımı, yüzde 11,6’sı ise gastronomi ve mutfak sanatları sektörünün gelecekte en popüler mesleklerden biri olacağını belirtti. Araştırmaya katılan gençlere göre bundan sonra özel yetenekle üniversiteye öğrenci alınması gereken bölümlerin başında ise beden eğitimi ve spor yönetimi, mimarlık, mimari restorasyon gibi bölümler geliyor.
Nişantaşı Üniversitesi’nin özel yetenek sınavlarına verdiği önem ve seçtiği bölümlerin gençlerin gelecek beklentileriyle birebir örtüştüğünü belirten Nişantaşı Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Levent Uysal, “Emek yoğun bir sektör olarak süregelen tekstil ve moda, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de önemli bir yere sahip. Bu alanda çalışabilecek yetkinlikte insanların yetişebilmesi için doğru bir tasarım eğitimi verilmesi gerekiyor. Nişantaşı Üniversitesi’nin atölyelerinde ve tasarım stüdyolarında sanat dünyası ile güncel tasarım kavramlarının iç içe geçtiği dünya standartlarında bir tasarım eğitimi veriliyor” şeklinde konuştu.
Turizm sektörünün hızlı gelişimi ve yeme-içme mekanlarının artmasıyla bu alanda kalifiye insan kaynağı ihtiyacının önemli bir problem olarak işletmelerin karşısına çıktığını belirten Uysal, “Özellikle büyük sermaye oluşumlarının turizm sektörüne yaptıkları yatırımlarla ortaya çıkan kalifiye şef açığının yakında başlayacak ek yerleştirme dönemiyle boş kontenjanlara öğrencilerini alacak olan Nişantaşı Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ile adaylara renkli bir dünyanın kapılarını açıyor” dedi.
Uysal, Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda 140 puan barajını aşan ancak Lisans Yerleştirme Sınavı’na giremeyen öğrencilerin ek yerleştirme ile Nişantaşı Üniversitesi’nde özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden Mutfak Sanatları ve Gastronomi, Moda ve Tekstil Tasarım ve İletişim Tasarımı gibi bölümlerde eğitim alabileceklerini söyledi. Uysal ayrıca, öğrencilerin Nişantaşı Üniversitesi’nin diğer bölümlerinde olduğu gibi özel yetenek sınavı ile giriş yapılan bölümlerde de yüzde 50 ve yüzde 75 burslu olarak sene kaybetmeden eğitim görebileceklerini ve yine diğer bölümlerde olduğu gibi başarılı öğrencilerin ücretsiz çift anadal ve yandal yapma imkanları olduğunun altını çizdi.