Özelleştirme Eleştirisi

Özelleştirme Eleştirisi

Türk İş İl Temsilcisi Nejat Kılıç, kamu işletmelerinin yalnızca kar/zarar durumuna bakılarak değerlendirilemeyeceğini belirterek, özelleştirme çalışmalarını eleştirdi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in özelleştirilmesi düşünülen kurumlarla ilgili açıklamasına değinen Kılıç, yaşanan küresel iktisadi gelişmelerin uygulamaya konulan ekonomi politikaları içinde KİT’lerin özelleştirilmesi veya tasfiyesinin öncelikle hedef olduğunu söyledi. Konunun, IMF dayatmasıyla ülke gündemine geldiğini söyleyen Kılıç, “Maliye Bakanı şimdiye kadar yaklaşık 70 milyar dolar özelleştirme uygulaması yapıldığını belirtmektedir. Daha önce yapılan satışlar ve satılması planlananlar incelendiğinde görüleceği gibi bundan sonra memleketin havasından başka satılacak bir şey kalmamaktadır. Kamu işletmeleri, yalnızca kar/zarar durumuna bakılarak değerlendirilemez” dedi.
Özelleştirme sonrası rekabetin sağlanması bir tarafa bazı sektörlerde tekelci bir yapı ortaya çıkardığını belirten Türk İş İl Temsilcisi Nejat Kılıç şunları söyledi:
“Özelleştirme uygulamaları, satma-savma, rant aktarma ve böylece gelir elde etme temelinde olmaktadır. Şimdiye kadarki uygulamaların çalışanlara ve ülkeye dönük getirdiği olumsuzluklar, talana ve rant paylaşımına yol açan usulsüzlükler, istihdam kayıpları, sendikasızlaştırma olmuştur. Şimdiye kadar yapılan özelleştirmelerin ülkeye ve çalışanlara bir faydası olmamıştır.”