Pancar Üreticisinin Gözü Bakanlar Kurulu’nda

Pancar Üreticisinin Gözü Bakanlar Kurulu’nda

Kastamonu’da pancar alım sezonunun başlamasıyla birlikte pancar üreticisi, gözünü Bakanlar Kurulu’ndan çıkacak olan pancar taban digestionu kararına çevirdi.
Kastamonu Şeker Fabrikası’na ürünlerini satmaya gelen çiftçiler, bu yıl ilçe genelinde yaşanan şeker oranının düşüklüğünden hüsrana uğradıklarını belirterek, yetkililerden yardım istediler.
Taşköprü ilçesine bağlı Ağcıkişi Mahallesi pancar üreticilerinden Mehmet Özsoy, bu yılki en büyük sıkıntılarının şeker oranında yüzde 40-50 civarında yaşanan düşüklük olduğunu belirtti. Bu seneye kadar böyle bir soranlarının olmadığını vurgulayan Özsoy, “Geçen senelerde şeker oranı 17 ile 20 arasında çıkıyordu. Bu yıl ise şeker oranı 9-10’larda kaldı. Bu yılki bu düşüşün nedeninin ise tohumuyla alakalı olduğunu düşünüyoruz. Pancar da taban fiyatı 16 şeker oranında kilogramda 15 kuruş, şeker oranındaki her bir puanlık düşüş fiyatın 10 kuruş düşmesi anlamına geliyor ve buda pancar üreticisinin bu yılki kaybının yüzde 40-50 oranında olduğunu gösteriyor. Normal şartlarda pancar üreticisi zaten bu kadar kazanamamakta. Bu konuda yetkililerden bir yardım eli bekliyoruz. Aksi halde pancar üreticisi emeğinin karşılığını alamayacağı gibi zarar da edecek” dedi.
ÜRETİCİNİN ÜMİDİ BAKANLAR KURULU KARARINDA
Şeker İş Sendikası Kastamonu Şube Başkanı Ali Çuhadaroğlu da, Kastamonu ve ülke genelinde pancar da yaşanan şeker oranının düşüklüğünün iklim şartlarıyla alakalı olduğunu ifade ederek, ülke genelindeki 19 fabrikada da bu soranların yaşandığını belirtti.
12 yıl öncede aynı sorunun yaşandığını aktaran Çuhadaroğlu, bu konuyu siyasilere ilettiklerini ve kısa sürede çözüm beklediklerini söyledi. Çufadaroğlu, “Bu konuda Bakanlar kurulunda bir karar alınması gerekiyor. Şuan pancar da taban digestionu 16, bunu Bakanlar Kurulu’nda alınacak kararla bu oran 10-12’ye çekilebilecek. Bu sayede çiftçinin zararının önüne geçilmesini ümit ediyoruz. Fakat bunun için Bakanlar Kurulu’ndan bu kararın çıkması lazım” diye konuştu.