Papa Sultanahmet'te neler olduğunu anlattı

Papa Sultanahmet'te neler olduğunu anlattı

Papa Francis, üç günlük Türkiye ziyaretini, dönüş yolunda gazetecilere değerlendirdi. Papa "Benim asıl kalbimde olan, Türkiye-Ermenistan sınırı. Keşke o sınır açılsa, o kadar güzel bir şey olur ki. Ben o bölgede, sınırların açılmasını kolaylaştırmayan jeopolitik problemler olduğunu biliyorum, ama bu halklar arasında uzlaşma olması için dua edelim" dedi.

Papa Francis, Sultanahmet Camii'nde yaptığı dua ile ilgili olarak da "Sultanahmet Camii'ne ben turist olarak geldim diyemezdim. Oradaki o muhteşemlikleri gördüm. Müftü de çok iyi açıklıyordu orada neler olduğunu. Kur'an'dan pasajlar okudu, Meryem Ana'dan bahsetti. O anda dua etmek istedim. Müftüye dua edelim dedim. O da tamam dedi" ifadelerini kullandı.

'Müslüman liderlerin IŞİD'i kınaması harikulade olur'

Arjantinli ruhani lider, IŞİD'le ilgili bir soru üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la yaptığı görüşme için "Dünyadaki siyasi, akademik, dini tüm Müslüman liderlerin açıkça (IŞİD'i) kınamalarının harikulade olacağını kendisine söyledim" dedi. Papa, "Müslümanların çoğunluğundan böylesi bir açıklama gelirse çok yardımı dokunacaktır. Hepimizin küresel bir kınamaya ihtiyacı var" dedi.

'Müslümanlar rencide oluyor'

Katolik lider şöyle devam etti: "Bu eylemler sadece bu bölgede yapılmıyor. Afrika'da da oluyor. Bir nefret tepkisi olarak, sanki İslam buymuş gibi. Çok kızıyorum. Rencide olan birçok Müslüman 'Bunlar bizden değil, Kur'an bir barış eseridir' diyor. "

İslamofobiye de tepki gösteren Papa, "Nasıl ki 'tüm Hristiyanlar kökten dinci' diyemiyorsak 'tüm Müslümanlar terörist' de diyemeyiz" dedi.