Parmak izleri 80 yıl saklanıyor

Parmak izleri 80 yıl saklanıyor

Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı, vatandaşların parmak izine yönelik sorularını resmi internet sitesinde cevaplandırdı. 'Şahıslardan alınan parmak izleri, ne şekilde ve ne kadar süre ile saklanır ?' sorusunu cevaplandıran Kriminal Daire Başkanlığı, parmak izlerinin ilgili birimler tarafından dijital ve manuel olarak saklandığını açıkladı. Başkanlık, vatandaşların parmak izlerinin yetkili makamlar haricinde hiçbir kişi ve kurum ile paylaşılmadığını bildirdi. Arşivlenen izlerin saklama sürelerinin Polis Vazife Salahiyet Kanunu'nun 5'inci maddesinde düzenlendiğine işaret edilen açıklamada, izlerin alındığı tarihten itibaren 80 yıl süreyle saklandığı, kişinin ölümü halinde 10 yıl bekletildikten sonra imha edildiği kaydedildi. Daha önce parmak izi verdiğini beyan eden kişilerin TC. kimlik numarası ile birlikte sorgulaması yapılarak parmak izlerinin mevcut olması halinde tekrar alınmadığı hatırlatıldı.
Kriminal Daire Başkanlığı, parmak izi arşivinin kullanım amacını da kamuoyuna duyurdu. İşte o açıklamada, "Parmak izi arşivinin asıl maksadı kimlik tespitidir. Kimlik tespiti; kimliksiz cesetlerin araştırılması, felaket kurbanlarının kimliklendirilmesi, sahte kimlik kullanan şahısların gerçek kimliklerinin tespiti, suç soruşturmalarında elde edilen parmak izlerinden kimlik tespiti işlemleri yapılıyor. Parmak izi arşivi bu maksatlar dışında, sabıka kaydı veya güvenlik soruşturması için kullanılmamaktadır. Parmak izi kayıtlarında suç nevi yazılmamaktadır." denildi.


7 yaşından büyük çocuklardan parmak izi alınıyor
'Pasaport alacak çocukların kaç yaşından itibaren parmak izleri alınabilir?' sorusuna da açıklık getiren Kriminal Daire Başkanlığı, "Pasaport Kanunu'nun 14 Ağustos 2014 tarihli yönetmeliğin 16'ıncı maddesine göre 7 yaşını doldurmuş olanlardan pasaport müracaatı sırasında parmak izleri ve fotoğrafı alınır." açıklamasında bulundu.


Alzheimer hastanız varsa parmak izi verdirin
'Gönüllü olarak parmak izi verilebilir mi ?' sorusunu da cevaplandıran Başkanlık, gönüllük esasına dayalı verilen parmak izlerinin özellikle alzheimer hastalarının bulunmasına yardımcı olduğu hatırlatıldı.