Pınar Selek ilk kez konuştu!

Pınar Selek ilk kez konuştu!

Pınar Selek kararı birlikte karşıladığı Hürriyet’e konuştu ve “Olması gereken oldu. Adaletin gereği buydu. Mutluyum ama bu son değil, dava bitmedi, mücadeleye devam” dedi.

Haberi Fransa’nın Lyon kentinde kız kardeşinden alan Pınar Selek’in kararı aldıktan sonraki ilk sözü, “İstanbul’u çok özledim. Eninde sonunda ülkeme döneceğim. Ülkem beni, ben ülkemi, biz birbirimizi çok seviyoruz. Kavuşmamız lazım. Babamı, kardeşimi ve dostlarımı çok özledim” dedi.


PINAR SELEK DAVASI



Kararı kız kardeşinden alınca büyük bir sevinç yaşayan Pınar Selek’in, telefonu kapatır kapatmaz ilk sözü “İstanbul’u çok özledim” oldu. Karara sevindiğini ancak bunun büyük bir zafer olmadığını vurgulayan Selek, “Bu karar aslında beklenen, olması gereken bir karar. Doğal olanı buydu. Uzun zamandır adaletin gerçekleşmesi için bekledim. Neden bu işkenceyi çektim anlamıyorum. Başından beri her şey belliydi aslında. Üstelik henüz bitmiş de değil. Ama inanıyorum ki adalet eninde sonunda yerini bulacak” dedi.



Yargıtay’ın kararı bozmasının ardından davanın sona ermediğini belirten Selek, “Şimdi dava yerel mahkemede yeniden görülecek. Hukuk mücadelemiz devam edecek. Elbette bu karar bizim yıllardır, sabırla sürdürdüğümüz mücadelenin kazanımı” dedi.

Selek, Türkiye’de ve Fransa’da kendisiyle beraber mücadele edenlere teşekkür ederek, “16 yıldır beni yalnız bırakmayan arkadaşlarıma avukatlarıma her kesimden insana teşekkür ediyorum. İnsanlar umutsuzluğa kapılmadı. Bana da umut verdiler. Umut mücadelemiz devam edecek” dedi.

“ADALET ÇOKTAN TÜKENMİŞTİ, SADECE MAĞDURİYET BİTTİ”

Hürriyet’in “Nasıl hissediyorsunuz, geciken adalet mi?” sorusuna Selek, “Bu davada adalet sözü çoktan tükenmişti. Yıllardır adalet olmadığı ortadaydı. Karar bir zafer değil ama mağduriyet ortadan kalktı. Eninde sonunda haklı olan kazanacak. Türkiye’de pek çok haksızlık oluyor. Biz mücadele, sabır ve kararlılığımızın sonunda önemli bir aşama kaydettik. Umarım bu Türkiye’de haksızlığa uğrayanlara da umut verir. Eğer sabırla mücadele ederseniz sonunda kazanıyorsunuz” dedi.

"BANA DENİZİ VEREBİLİR MİSİNİZ?"

Fransa’da sürgünde olmadığını da dile getiren Selek, “Türkiye, Fransa, Almanya, bütün dünya benim ülkem. Ama Türkiye’yi çok özledim. İstanbul’u çok özledim. Denizi özledim. Eninde sonunda ülkeme döneceğim. Ülkem beni, ben ülkemi, biz birbirimizi çok seviyoruz. Kavuşmamız lazım” dedi. Bu sırada kafedeki garsonun “Ne arzu ederdiniz ?” sorusuna Pınar Selek, “Denizi arzu ederdim. Bana denizi verebilir misiniz? Çok özledim İstanbul’un denizini” diye yanıt verdi. Pınar Selek’i destekleme komitesi üyesi kadınlar da Pınar Selek’i karar gününde yalnız bırakmadı. Komite üyesi bir grup genç, Selek’in kararı açıklamasının ardından, yeni uyanan ve işine gitmekte olan Lyon sakinlerinin doldurduğu sokakta, çığlık ve alkışlarla kararı kutladılar.

PINAR SELEK VE MAVİ ÇARŞI DAVASI
Ekim 1971 İstanbul doğumlu Türk sosyolog ve yazar Pınar Selek, Mimar Sinan Üniversitesi Sosyoloji bölümünde lisans ve yüksek lisans öğrenimi gördü. Notre Dame de Sion Fransız Lisesi'ni tamamladıktan sonra Mimar Sinan Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nü birincilikle bitirdi. Ardından aynı üniversitede sosyoloji üzerine yüksek lisans yaptı. Ayrıca Fransa'da bulunan Sophiantipolis UDEL Üniversitesi'nde ekonomi-politik dersleri gördü. Halen Strasbourg Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi dalında doktorasını sürdüren Selek, transseksüeller, sokak çocukları ve seks işçileri gibi ayrımcılığa uğrayan gruplar hakkında yaptığı araştırma ve çalışmalarıyla tanındı. 1998 yılında PKK üzerine yürüttüğü araştırması nedeniyle terör suçu şüphesi ile gözaltına alındı. Söz konusu dönemde PKK için propaganda yapmak iddiasıyla tutuklandı ve ağır işkence gördü. Berlin’deki Überleben İşkence Kurbanları için Tedavi Merkezi, 2010 yılında, gördüğü işkencenin etkilerini doğrulayan bir rapor hazırladı. İki buçuk yıl sonra salıverilmesinin ardından 2002 ve 2006 yıllarında beraat etti.
Selek’in 16 yıldır yargılandığı Mısır Çarşısı'ndaki patlamanın tüp patlamasından kaynaklandığı yolunda iki uzman raporu olup, bombadan kaynaklandığı yönünde ise kesin bilirkişi raporu bulunmamaktadır. Üç kez beraat etmesine rağmen 24 Kasım 2010 tarihinde davanın yeniden açılacağı açıklandı. Savcının ömür boyu ağırlaştırılmış müebbet istemiyle açtığı davanın 9 Şubat 2011 tarihli ilk celsesi de beraat kararıyla sonuçlandı; ancak Yargıtay kararı bozup 24 Ocak 2013'te ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırdı. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde halen Mısır Çarşısı patlamasıyla ilgili olarak yargılanmaktadır. 24 Ocak 2013 tarihinde 12. Ağır Ceza Mahkemesi, sosyolog Pınar Selek'in ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasına karar verdi. Selek 25 Ocak 2013 tarihinde Strazburg'da yaptığı basın toplantısıyla mücadelesine devam edeceğini açıkladı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı 2 Ocak 2014 de, 16 yıl önce meydana gelen Mısır Çarşısı’ndaki patlamayla ilgili davada müebbet hapis cezasına çarptırılan sosyolog Pınar Selek’in cezasının onanmasını istedi. Davayı gören Yargıtay, bugün kararı bozdu.