Piyasa kapandı borsa fırladı!

Piyasa kapandı borsa fırladı!

Küresel piyasalar üzerinde baskı yaratan başlıca faktörlerden olan Ukrayna'daki iç savaşın tarafları, Rusya, Almanya ve Fransa ile ülkede aylardır devam eden çatışmaların son bulması için anlaştı. Yunanistan'ın radikal sol hükümeti ile kreditör euro bölgesinin maliye bakanları, borçlar ve kurtarma programı konusunda dün yapılan görüşmelerde bir anlaşmaya varamadılar, ancak müzakerelere Pazartesi devam edileceğini belirttiler.

Aynı dönemde BIST-100 endeksi dolar bazında yüzde 12'ye yakın gerileyerek yüzde 2'ye yakın gerileyen MSCI gelişmekte olan ülke endeksinin altında performans gösterdi. BIST-100 bugün ise dolar bazında yüzde 4.2'e yakın yükselerek MSCI endeksinden pozitif ayrıştı.

Gedik Yatırım Yurtiçi Satış Müdürü Eral Karayazıcı, "Bugünkü olumlu seyrin ana manşeti Rusya'daki anlaşma ve Yunanistan konusunda tarafların masadan kalkmaması. ABD'deki veriler ise Fed'in alelacele faiz artıracağı beklentilerini öteliyor. TL'nin rahatlamasını da sağlayan bu gelişmeler hisseler için ileriye yönelik olumlu bir görünümü destekliyor. Doların son dönemdeki değer kazanımı göz önüne alındığında TL ve gelişen ülke kurlarının güçlenmesi için biraz daha marj var" dedi.

Fed'in faiz artırımının yaklaştığı şeklinde gelişmekte olan ülke para birimleri ve varlıkları üzerinde son dönemde baskı yaratan beklentiler ise bugün açıklanan ABD perakende satış ve işsizlik maaş başvuruları sonrasında hafifledi.

ABD'de perakende satışlar Ocak'ta yüzde 0.8 ile beklentilerin üzerinde azalırken, otomotiv dışındaki çekirdek satışlar da yüzde 0.9 ile yine beklentilerin üzerinde düşüş kaydetti. İşsizlik maaş başvuruları ise beklentilerin üzerinde arttı.

Güne 2.50'nin hemen üzerinde başlayan kur gün boyunca aşağı yönlü bir seyir izlerken TL dün olduğu gibi bugün de gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrıştı. Kur, ABD verisinin ardından gerileyişini sürdürerek kapanış itibariyle 2.4730/2.4740 düzeyinde bulunuyor.