Piyasalarda sert tepki

Piyasalarda sert tepki

Türkiye’de Merkez Bankası müdahalesi doları tekrar 2.37 TL’ye düşürdü. Rusya’da ise ‘sermaye kontrolü’ ihtimali dile getirilmeye başlandı. Bu ihtimal gerçekleşirse Türkiye de olumsuz etkilenecek. Öte yandan Apple, rublenin tehlikeli dalgalanışı nedeniyle Rusya'daki online satışlarını durdurma kararı aldı.

RUSYA’da merkez bankası’nın 6.5 puanlık artırımla faizi yüzde 17’ye çıkarması rubledeki değer kaybını engelleyemeyince piyasalardaki kasırga Türkiye’ye sıçradı. Önceki gün doların 66 rubleye çıkmasıyla gelen faiz artışı dün öğle saatlerinde başlayan yükseliş hareketini engelleyemedi ve dolar 80 rubleye kadar çıkarak rekor kırdı. Rusya piyasasındaki fırtına, yaklaşan ABD Merkez Bankası kararı ve son günlerde yükselen siyasi tansiyonla birleşince Türkiye’de de rekor getirdi. Dolar dün saat 14:01’de 2.4120 lira ile tarihi zirvesine çıktı.

BEKLENMEDİK ADIM

Bu rekorun hemen ardından Merkez Bankası piyasanın beklemediği bir hamle yaparak enerji ithalatı yapan KİT’lerin döviz ihtiyacını belirlenecek miktarlarda Hazine ile birlikte karşılayacağını açıkladı. Piyasa analistleri KİT’lerin aylık döviz talebinin 1.5 milyar doları bulduğunu ve en büyük blok talebi oluşturduğuna dikkat çekerken bu hamle ile aşırı artan döviz talebinin önüne geçilebileceğini belirtiyor. Uzmanlara göre Merkez Bankası’nın bu hamlesi doğrudan döviz satışa göre daha etkili olacağı için olumlu olacak. Nitekim bu hamlenin hemen ardından dolar tarihi rekordan gerileyerek 2.3630 TL’ye kadar düştü.

BORSA DA SERT TEPKİ VERDİ

Rusya fırtınasına bu kez piyasanın diğer cepheleri de dayanamadı. Doların 2.35 TL’lere kadar çıkmasına tepki vermeyen BİST 100 endeksi yüzde 4’36 kayıp yaşayarak günü 79 bin 191 puandan kapadı. Özellikle Rusya’da yoğun iş yapan şirketlerden sert satış görüldü. Gösterge tahvilin faizi de yüzde 8.96’ya yükselerek iki ayın zirvesine ulaştı. Euro cephesinde de kritik 3 TL seviyesi gün içinde aşılırken Merkez Bankası’nın müdahalesinin ardından Euro 2.97 TL’ye geri çekildi.

SERMAYE KONTROLÜ SIKINTI

Yurtiçi piyasalarda büyük risk faktörü olarak Fed’in bu akşam yapacağı toplantı görülürken Rusya’nın sıradaki hamlesi de piyasalardaki gidişatı belirleyecek. Uzmanlar faiz silahının başarısız olmasıyla Rusya’nın elinde sermaye kontrolü silahından başka seçeneği olmadığını dile getirmeye başladı. Sermaye kontrolüyle Rusya ülkedeki yabancı sermaye giriş-çıkışlarını kontrol ederek rublede istikrarı sağlamaya çalışacak. Bu kararın Türkiye’ye ek fatura çıkabileceğini belirten Global Yatırım Stratejisti Gökhan Uskuay “İnşaat hak edişleri, kar transferleri ve de Rusya’da nakite geçemeyen yatırımcının likide geçmek için Polonya ve Türkiye’de satışa geçmesi Türkiye’yi olumsuz etkiler” diye konuştu.