PKK bakın bu sefer ne yaptı!

PKK bakın bu sefer  ne yaptı!

 Şengal (Sincar) Dağı’nda, “Şengal Ezidileri İnşa Meclisi”nin ilanından sonra şimdi de bölgede bir belediye kuruldu.

14 Ocak’ta Şengal Dağı’nda “Şengal Ezidileri İnşa Meclisi” bazı PKK yöneticilerinin de hazır bulunduğu bir toplantıda ilan edilmişti. Ancak sözkonusu girişim, Kürdistan Bölgesi parlamentosu, başkanlık ve hükümet tarafından eleştirilmiş ve geçersiz sayılmıştı. Buna rağmen meclis çalışmalarına başladı ve ilk iş olarak halen dağda bulunan çocuklar için bazı okullar açtı.

6 OKUL AÇILDI
Rûdaw’a konuşan Şengal Ezidileri İnşa Meclisi Başkanı Said Hüseyin, “İlk iş olarak 6 okul inşa ettik. Şimdilerde 800 öğrenci bu okullarda eğitimgörüyor” dedi.

İnşa edilen okullara, PKK tarafından kurulan Şengal Savunma Birlikleri’nde (YPŞ) savaşırken hayatını kaybeden kişilerin isimleri verilmiş.

Said Hüseyin, “27 gönüllü öğretmen ders veriyor. Öğrencilerin kırtasiye malzemeleri de Cızire Kantonu’ndan tedarik edildi. Okulları açılması ilk adımdı, şimdi de bir belediye kurduk. Rojava’dan sondaj makinaları geldiğinde de su kuyuları açmaya başlayacağız” diye konuştu.

"HÜKÜMET HEM YARDIM ETMİYOR HEM DE ENGEL OLUYOR"


Kürdistan Bölgesi Hükümeti’ni eleştiren Hüseyin, “Hükümet hem yardım etmiyor, hem de bize engel oluyor” dedi.

Said Hüseyin bölgeyle ilgili şu bilgileri verdi: “Bir Fransız örgütü, Şengal halkı için 50 çadır gönderdi. Ancak Sıhela’ya ulaştığında, yardımlar bizim adımıza geldiği için Kürdistan asayişi tarafından engellendi. Kürdistan Bölgesi Hükümeti ve Güneyli partiler, özellikle de KDP, halkın isteklerine kulak vermeli ve onlara saygı duymalı.”

KANTON KURULUŞU İÇİN GERİ SAYIM

Şengal’de kanton kurulmasıyla ilgili de Hüseyin, “Yakındır. Şengal halkının dönmesini bekliyoruz. Çünkü halihazırda halkın %5’i bölgede bulunuyor” dedi.

Şengal’in eski haline dönmeyeceğini belirten Hüseyin, “Eskiden Şengal’in yönetimi sadece KDP’deydi. O zamanlar geride kaldı. Ezidi halkının görüşü değişti. Onlar, kendilerine kimin yardım ettiğini, kimlerin onlara yaradığını biliyor” şeklinde konuştu.

En başından bu yana bu meclisin ihtiyaçları Cızire Kantonu tarafından karşılanmış. Hüseyin, kantonun şimdiye dek 500 bin dolarlık yardımda bulunduğunu söyledi.

ŞENGAL KAYMAKAMI: KABUL EDİLEME
Z

Rûdaw’a konuşan Şengal Kaymakamı Meyser Haci ise, “O meclisle birlikte olanların sayısı az ve çalışmaları de resmi değil” dedi.

Şengal Kaymakamı, belediyenin ve açılan okulları hiçbir şekilde kabul edilmeyeceğini belirtti.