Plansız alışveriş yapıyoruz

Plansız alışveriş yapıyoruz

Araştırmaya göre, Türkler alışverişe liste yapmadan çıkıyor ve beğendiklerini alıyor.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Lojistik Yönetimi Bölümü
ile Bremen Üniversitesi Lojistik Yönetimi Bölümü’nün ortaklaşa yürüttüğü Türkiye’de Tüketici Lojistiği araştırmasında, alışveriş alışkanlıkları karşılaştırıldı. Türkler plansız hareket ederken, Almanların kendilerine liste yaparak gerekli gördüğü ürünleri satın aldıkları ortaya çıktı. İzmir Ekonomi Üniversitesi Lojistik Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç.Dr. Işık Özge Yumurtacı önderliğinde kurulan ekip tarafından Türkiye’de ailelerle birebir yapılan görüşmelerde, Türklerin alışverişe çıktıklarında gördüklerini, beğendiklerini aldıkları ihtiyaç listelerinin olmadığı kaydedildi. Bremen Üniversitesi Lojistik Yönetimi Bölümü Başkanı Prof.Dr. Herbert Kotzab ve Araştırma Görevlisi Jon Meyer tarafından Bremen’de yürütülen çalışmada da Almanların neyi nasıl alacaklarını bildikleri, temel ihtiyaç listelerinin oluştuğu aktarıldı. İki üniversitenin Erasmus anlaşması olduğunu ve ortak projelerin süreklilik kazandığını anlatan Yrd.Doç. Dr. Yumurtacı, araştırmanın haziran ayında sonuçlanacağını ancak araştırmada temel farkların gözlendiğini söyledi. Yrd.Doç. Dr. Yumurtacı, araştırmaya yönelik şu görüşleri ifade etti:

“Türk toplumu ve Alman toplumunun alışverişte yaptıkları farklara yönelik görüşmeler yapıyoruz. Alman vatandaşları alışverişlerini belli bir plan ve sisteme oturtmuş durumda. Alışverişe gittiklerinde ne alacaklarını, neyi nasıl alacaklarını biliyorlar. Almanlar, alışveriş için düzenli planlamalarla, Türk vatandaşlarımız ise, alışverişe ihtiyaçları olduğunda gidiyor. Çoğu plan yapmıyor ve genellikle alışverişe gittiklerinde gördüklerini alıyor. Ayrıca, beğendikleri şeyleri de anında görüp alabiliyorlar.”

“TÜRKİYE’DE İNSANLAR İNDİRİME GÖRE ALIŞ VERİŞ YAPIYOR”

Türklerin alışverişte esnek davrandığını, anlık hareket ettiğine dikkat çeken Yumurtacı, “Kültürler alışveriş yapılarını etkiliyor. Almanlar, araba ile yakın alışveriş merkezlerini tercih ediyor. Listeler yapılıyor. Ancak, Türkler, indirimde gördüğü bir ürünü listesinde olmasa da beğendiğinde satın alabiliyor. Araştırmamızı genişleterek haziran ayında sonlandırmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.