Preşeva İnegöllü yatırımcıları bekliyor

Preşeva İnegöllü yatırımcıları bekliyor

Sırbistan sınırları içerisinde bulunan son Müslüman şehir olan Preşeva, Arnavut nüfusunun oldukça yoğun olduğu Bursa bölgesinde bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere ülkemize geldi. Preşeva Belediye Başkanı Shqiprim Arifi ile birlikte Başkan Yardımcısı Vedat Zylfiu, İmar Dairesi Müdürü Xhelal Hasani, Yerel Ekonomik Kalkınma Dairesi Müdürü Armend Aliu ve Biyanousa Parti Başkanı Arber Bayazıd’ın bulunduğu heyet, ziyaretler kapsamında İnegöl’e de geldi. Heyetin ilk ziyareti Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a oldu. Başkan Aktaş, Bursa’dan Rumeli camiasının önde gelen isimleri ve İnegöl Rumeli Derneği yöneticilerinin de eşlik ettiği heyeti makamında ağırladı.

MÜSLÜMAN ARNAVUTLARIN YAŞADIĞI BİR ŞEHİR 
Ziyaret sırasında bir açıklama yapan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Preşeva’nın İnegöl ile kardeş şehir olması adına Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin de teşviklerinin olduğunu kaydederek “Bugün çok değerli misafirlerimiz var. Her ne kadar Sırbistan sınırları içerisinde olsa da bizler gibi Müslüman olan, kökenlerimizin olduğu, özellikle Arnavut kökenli vatandaşların yaşadığı Preşeva Belediye’sinin Başkanı ve yetkilileri ile yine 22. Dönem Bursa Milletvekilimiz Niyazi Pakyürek ve yine Bursa’dan çok değerli Rumeli kökenli ağabeylerimizle beraber onları bugün misafir ediyoruz. Kısa bir süre önce Büyükşehir Belediye Başkanımızı yine aynı heyet ziyaret etmişti. Özellikle İnegöl ile bir kardeşlik noktasında Büyükşehir Belediye Başkanımızın da bir teşviki oldu. Bugün şehrimizde misafir olacaklar, iş adamlarıyla görüşmeleri olacak. Nihayetinde Preşeva her ne kadar Makedonya dışında gözükse de İnegöl’le de Türkiye’yle de bağları olan Müslüman Arnavutların yaşadığı bir yer” dedi.

DESTEĞİMİZ OLACAKTIR 
Preşeva Belediye Başkanı Arifi’nin yeni seçilmiş bir Belediye Başkanı olduğunu da hatırlatan Aktaş, “Heyecanlı ve şehrine bir şeyler yapmanın, bir şeyler kazandırmanın derdi içerisinde. Şehrin ihtiyaçları da gerçekten çok fazla. İmkanları yok denecek kadar az. Ve o imkanları hem mevcut ihtiyaçlar için kullanacak hem de belirli kardeşlik ilişkileri içerisinde yeni imkanlar oluşturabilmek adına bir gayretleri ve heyecanları var. Kendilerini kutluyorum. İnşallah bizim de kendilerine iade-i ziyaretlerimiz olacak. Bugün Rumeli İnegöl Dernek yöneticilerimiz ve AK Partili yöneticilerimizle birlikte kendilerini misafir ettik. Çalışmalarını istişare ediyoruz. Bizler de tecrübe ve bilgi birikimlerimizi paylaşıyoruz. Muhakkak suretle burayla alakalı da katkı ve desteklerimiz olacaktır. Ama şunu da unutmamak lazım; çok şey konuşup hiçbir şey yapmamaktan ziyade konuştuklarımızı ve bu noktada imkanlar dahilinde yapabileceklerimizi ifade ederek onu da sonuna kadar yerine getirmenin gayreti içerisinde oluruz” diye konuştu.

GEZEN KURT AÇ KALMAZ 
Aktaş, Preşeva heyetinin iş dünyasından da beklentileri olduğuna dikkat çekerek şöyle devam etti: “Bu noktada Belediyemizin imkanları dışında iş adamlarını imkanlarının da buraya katılımı önemli. Bugün yapacakları görüşmelerde onlar da anlatacaklar. Yeni bir sanayi alanı oluşturuyorlar. Yatırımcı anlamında beklentileri var. Muhakkak suretle bu gidiş gelişlerle bir imkan oluşturulmaya çalışılacak. Nihayetinde bulundukları bölge Avrupa coğrafyası içerisinde bulunan bir bölge. Dolayısıyla artık Türk yatırımcısı özellikle başta Avrupa olmak üzere tüm dünyaya sathında yatırımlarla alakalı daha heyecanlı ve daha gayretli. Gezen kurt aç kalmaz misali onlar da şehirlerini geliştirmenin derdindeler. Kendilerine tekrar hoş geldiniz diyorum. İnşallah güzel bir dostluğu başlatacak bu görüşme.”

DESTEĞİNİZE İHTİYACIMIZ VAR 
Başkan Aktaş’ın ardından Preşeva Belediye Başkanı Shqiprim Arifi de bir konuşma yaptı. “Biz buraya bir kardeşliği kurmaya geldik” diyen Arifi, “Bu kardeşliğimizin sebebi çok şey ifade ediyor. İlk sebebi Arnavut olduğumuz için… Biliyoruz ki İnegöl bölgesinde de çok sayıda Arnavut var. Bu kutsal kardeşlikte bize çok şey ifade ediyor. Ve biz biliyoruz ki İnegöl bölgesinin çok büyük bir ekonomik potansiyeli var. Biz küçük ve zayıf bir belediyeyiz. Bizim bu desteğe çok ihtiyacımız var. Üçüncü sebep de biz Müslümanız ve birbirimize yardım ediyoruz. Sırbistan’da son Arnavut ve Müslüman olan şehiriz. Biz bu desteği sadece maddi değil Sırbistan içerisinde bize ait bir yer olduğunu göstermek için istiyoruz. Preşeva çok güzel ve stratejik bir yer. Sınırları açık bir şehir. Biz bunu değerlendirerek sizin işadamlarınızın da faydalanacağı bir yer olduğunu belirtmeye geldik. Alinur Aktaş Başkanımıza da bizi kabul ettiği için teşekkür ediyoruz. Amacımız sadece iş birliği değil kardeşlik birliğidir” ifadelerinde bulundu.

Konuşmaların ardından karşılıklı hediye takdimi gerçekleştirildikten sonra ziyaret sona erdi.