Prof. Dr. Yalçın: “kanserle Halk Değil, Suçlular Korkutulmalı”

Prof. Dr. Yalçın: “kanserle Halk Değil, Suçlular Korkutulmalı”

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Başkanı Prof. Dr. Şuayib Yalçın, son günlerde tartışma konusu olan zehirli ayakkabılar ile halkın kanserle korkutulduğunu belirterek, “Halkımızı değil, o suçluları korkutmakta fayda var” dedi
4. Uluslararası Gastrointestinal Kanserler Konferansı, 12-14 Aralık 2014 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştiriliyor. En sık görülen kanser grubu olan sindirim sistemi kanserleri ile ilgili her türlü bilimsel gelişmelerin ele alındığı kongre 30’u yabancı yaklaşık 300 katılımcı ile düzenleniyor. Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC), Hacettepe Üniversitesi Kanser Enstitüsü ve Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği’nin desteği ile düzenlenen, Prof. Dr. Şuayib Yalçın’ın başkanlığında yapılan uluslararası kongreye Uluslararası Kanser Savaş Örgütü(UICC) Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk ile Karmanos Kanser Merkezi Wayne State Üniversitesi Öğr.Üyesi Prof. Dr. Philip Agop Philip katıldı. Sindirim sistemi kanseri ile ilgili her türlü bilimsel gelişmeler, en yeni tanı ve tedavi yöntemlerinin tartışıldığı kongrede, 21 oturum, 5 Uydu Sempozyum, 2 Sözlü bildiri oturumu, 2 Tartışma oturumu, 1 Sempozyum ve 1 Workshop yer alıyor.
“BİR KEZ AYAKKABI, ÇANTA GİYİLDİ DİYE KANSER OLUNMAZ”
4. Uluslararası Gastrointestinal Kanserler Konferansı’nın ilk gününde basın mensupları ile bir araya gelen Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Başkanı Prof. Dr. Şuayib Yalçın, son günlerde tartışma konusu olan zehirli ayakkabılar ve buna benzer ürünlerin kimyasal kanserojen maddelerin tek başına ve kısa sürede kansere neden olduğu algısının doğru olmadığını söyledi. Zehirli ayakkabıların istenilen miktarın üzerinde kanserojen madde içerdiğini ifade eden Yalçın, “Zehirli ayakkabılar, dediğiniz gibi zehirli değil. Bu kanserojen madde taşıması bu kişilerin hemen kanser olacağı veya daha sonra kanser olacağı anlamına gelmiyor. Bizim ülkemizin tüzüğü var ama bunlar uyulmamış. Uzun dönem de bu maddeler kansere yol açabilir. Ama hasbelkader bir kez ayakkabı, çanta giydi diye kanser olunmaz” dedi.
“HALKIMIZ BU TÜR AYAKKABILARI HAK ETMİYOR”
Ülkenin sosyal yaşamını bu maddelerden uzak tutulması gerektiğini dile getiren Yalçın, “Bunun için alınmış kurallar var. Bu tür kanserojen elemanlardan Avrupa Birliği ve Amerika’nın standartlarına göre, ülkemiz standartlarıyla bir araya gelerek bunlardan korunulması lazım. Buradaki temel sorun bu kurala uyulmamış olmasıdır. Buna da taviz verilmemiş olması sevindiricidir. Halkımıza kanserin öcü gibi gösterilmesi, kanserle insanların bazı durumlarının terbiye edilmeye çalışılması kanser algısını yanlış duruma çeker. Kanser korkusu ile birlikte kanserle baş etmelerini güçleştirir. Hem yeni insanları hem de kanserli hastaları zor durumda bırakıyor. Mevzuata uymayan maddelerle mücadele ederken bizler halkı korkutmadan yapmak istiyoruz. Halkımızı değil, o suçluları korkutmakta fayda var. Bu tür ayakkabıları, çantaları halkımız hak etmiyor. Uygun cezalar verilmeli” diye konuştu.
“KANSER, KALP HASTALIKLARINI GEÇTİ”
Uluslararası Kanser Savaş Örgütü(UICC) Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk ise, “Kanserin dünyadaki en önemli ölüm nedenlerinin başında yer alacağını söylüyorduk. 2011 yılında bu gerçekleşti. 2012 yılında yayınlanan ölüm raporlarına göre 7 milyon 870 bin kişinin ölümüyle kanser, 7 milyon 20 bin kişiyle kalp hastalıklarının önüne geçti. Biz hangisinin önemli olduğunun savaşını vermiyoruz. Problemin boyutunun artmasının göstergesi bu. Her yıl 14 milyon kişi kanser oluyor, 8 milyon kişi ölüyor” şeklinde konuştu.