Prostat Kanserinde Erken Tanının Önemi

Prostat Kanserinde Erken Tanının Önemi

Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Şakir Aydoğan, prostat kanserinin erkeklerde en fazla görülen üç kanserden biri olduğunu belirterek, "Erken tanı tedavi için çok önemlidir” dedi.
Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Meydan Şubesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Şakir Aydoğan, prostat kanseri hakkında bilinmesi gerekenler hakkında bilgiler verdi. Prostat kanserinde erken tedavinin öneminin çok büyük olduğunu belirten Opr. Dr. Şakir Aydoğan, özellikle idrara sık çıkma, kanlı idrar, idrar yapmada zorlanma, semen (menide) kan, kilo kaybı gibi sorunları bulunanların mutlaka bir uzman doktor tarafından muayene edilmesi gerektiğini söyledi.
PROSTAT KANSERİNİN BELİRTİLERİ
Prostat kanserinin tedavisi hakkında da bilgiler veren Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Şakir Aydoğan, "Prostat kanseri günümüzde erkeklerde en fazla rastlanan üç kanserden biridir. Genel olarak 45 yaşından sonra başlar. Belirtileri: Hastalarda idrara sık çıkma, bazen kanlı idrar, idrar yapmada zorlanma, semen (menide) kan, kilo kaybı gibi belirtiler olabilir. Bazen de hiçbir belirti vermeyebilir. Tanı: Prostatın parmakla muayenesi, prostatın ultrasonografik muayenesi, PSA (prostat spesifik antijen) denilen kan tahlili ile yapılır. Ancak en kesin tanı yöntemi prostattan alınan iğne biyopsisiyle olur. Patolog mikroskop altında kanser hücrelerini araştırır. Kanser çıkan hastalarda magnetik rezonans (MR) ve kemik sintigrafisiyle vücuda yayılım olup olmadığına bakılır” diye konuştu.
PROSTAT KANSERİNDE TEDAVİ YÖNTEMİ
Prostat kanserinin tedavisi, hastalığın evresi, hastanın yaşı ve engel durumuna göre planlanmakta olduğunu ifade eden Dr. Şakir Aydoğan şu bilgileri verdi: “Erken evre prostat kanseri ‘radikal prostatatektomi’ denilen operasyonla yapılır. Bu ameliyatta prostat, bazı çevre dokular, lenf bezleri alınır. Radyasyon tedavisi prostat bezi içerisindeki kanser hücrelerini öldürmeye yöneliktir. Vücut dışından prostat bezine uygulanır. Ya da direk prostat bezi içerisine radyoaktif implantlarla yapılır. Prostat kanseri testislerde yapılan testesteron hormonuyla ilişkilidir. Bu nedenle ilerlemiş ya da genel durumu operasyonu kaldıramayacak hastalarda hormon tedavisiyle testesteronu bloke ederek de hastalık kontrol edilebilmektedir. Prostat kanserinde erken tanı çok önemlidir. Prostat kanserleri tipine göre değişmekle beraber genellikle yavaş seyirli ve tedavi edilebilmektedir. Bu nedenle 45 yaşından sonra erkeklerin mutlaka basit bir kan tahliliyle (PSA Testi) erken tanı mümkündür. 45 yaşından sonra yılda bir kez prostat kontrolü yapılması oldukça önemlidir. Prostat kanserinden korunmak için alınabilecek en etkili yöntem erken teşhistir. Prostat kanserinin aşırı hayvansal protein ve hayvansal yağ tüketimi ile ilişkili olduğu kanıtlanmıştır. Daha fazla meyve sebze tüketilmesi, hayvansal yağ tüketilmesinin azaltılması hastalıktan korunmak için yararlı bir önlem olabilir. Özellikle domateste bulunan likopen ve yeşil çayın yararlı olabileceğine dair yayınlar bulunmaktadır. Sağlıklı günler dilerim.”