Psikolog İlknur Peder:

Psikolog İlknur Peder:

Selçuk’ta 3 Aralık Dünya Engelliler Günü çerçevesinde ’Engelli Olmak’ adılı etkinlik düzenlendi. Etkinlikte konuşan Psikolog İlknur Peder, "Biz ne acıma kültürünün nesneleriyiz, ne de olağanüstüyüz. Her bireyin kimliğine ait özellikleri vardır" dedi.
Selçuk Engellilerini Destekleme Derneği (SELENDER) ve Goncagül Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nin ortaklaşa hazırladığı ’Engelli Olmak’ adlı etkinliğine Selçuk Belediyesi ev sahipliği yaptı. Ahmet Taner Kışlalı Toplantı Salonu’nda düzenlenen etkinliğe Selçuk Belediye Başkanı Dahi Zeynel Bakıcı, Selçuk Belediye Başkan Yardımcısı Ali Karakurt, Selçuk Kent Konseyi Başkanı İrfan Yıldız, mahalle muhtarları, Goncagül Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Mustafa Ok, öğretmenleri ve öğrencileri ile Selçuk’taki engelli vatandaşlar ile aileleri katıldı.
"ACIMA KÜLTÜRÜNÜN NESNELERİ DEĞİLİZ"
SELENDER Başkanı Esat Küçükzeybek’in Neyzen Murat Gezer eşliğinde okuduğu şiirler ile oldukça duygulu anların yaşandığı etkinliğe konuşmacı olarak katılan Psikolog İlknur Peder, toplumda engelli vatandaşlara yapılan davranışlar konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün bir farkındalık günü olduğuna vurgu yapan Peder, konuşmasında medyanın ve toplumun engellilere yönelik bakış açısını eleştirdi. Bazı medya kuruluşlarının yaptığı haberlerden örnekler veren Peder, birçok medya kuruluşunun yaptıkları haberler üzerinde engellileri acıtasyon malzemesi olarak kullandıklarını öne sürdü. Toplumda engelliler ve engelli ailelerine iki çeşit bakış açısı olduğundan bahseden Psikolog İlknur Peder, "Bu algılardan bir tanesi; biz engelliler acıma kültürünün acınacak nesneleriyiz. İkinci yaklaşımda ise engelliler olağanüstü yetenekli kişilerdir. Ben bu iki yaklaşımı da kabul etmiyorum. Biz ne acıma kültürünün nesneleriyiz, ne de olağanüstüyüz. Her bireyin kimliğine ait özellikleri vardır. Engel de kimliğimize ait bir özelliğimizdir” diye konuştu.
"ENGELLİLER HER KONUDA KENDİNİ GELİŞTİREBİLİR"
Engelliler ile ilgili sosyal sorumluluk projelerinde danışmanlık da yapan Psikolog Peder, "Biz, kendimizin ve haklarımızın farkında değiliz. Bazı ayrıcalıklar bizi hak arama mücadelesinden vazgeçirerek, bizleri acıma kültürünün nesnesi haline getiriyor. Engelliler de kendi yeterlilikleri doğrultusunda çalışabilir, üretebilir, kendini yetiştirerek başka insanlara faydalı olabilir" ifadelerini kullandı.
"ENGELLİLERE HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERECEĞİZ"
Engellilerin toplumun bir parçası olduğu vurgusunu yapan Selçuk Belediye Başkanı Dahi Zeynel Bakıcı da, “Hepimiz biriz ve hepimiz birbirimize destek olmak zorundayız. Bize düşen görev her noktada, her alanda insanlarımıza sahip çıkmaktır. Bu anlayışla her zaman engelli hemşehrilerimizin yanındayız” diyerek Selçuk Belediyesi olarak engelli vatandaşlara her konuda destek olacakları sözünü verdi. Başkan Bakıcı, etkinliğe konuşmacı olarak katılan Psikolog İlknur Peder ve SELENDER Başkanı Esat Küçükzeybek’e etkinlik sonunda çiçek takdim etti.