Pursaklar Halkı “yeni Bir Dil” İçin Toplandı

Pursaklar Halkı “yeni Bir Dil” İçin Toplandı

Pursaklar Belediyesi tarafından düzenlenen “Yeni Bir Dil Oluşturmak” konulu konferansta konuşan Yazar Atasoy Müftüoğlu, “Sömürgeleştirilmiş zihinle bağımsız cümleler kuramıyoruz. Yeni bir dil bulmak gerekir” dedi.
Pursaklar Belediyesi Abdurrahim Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen “Yeni Bir Dil Oluşturmak” konulu konferansta yeni bir dilin imkanları masaya yatırıldı. Atasoy Müftüoğlu’nun konuşmacı olduğu programa Pursaklar İlçe Milli Eğitim Müdürü Adnan Gürbüz, Belediye Başkan Yardımcıları Osman Kayaer, Seyit Mehmet Gümüş, Ercan Doğan, eğitimciler ve çok sayıda kişi katıldı. Programın açış konuşmasını yapan Pursaklar Belediye Başkan Yardımcısı Osman Keayaer, Pursaklar’da sosyal ve kültürel belediyecilik yapıldığını belirterek, bu tür programlara önem verdiklerini söyledi.
Yazar Atasoy Müftüoğlu, kapitalist sistem, seküler hayat tarzı, neoliberal dünya görüşüyle bütünleşmiş bir yaşamın olduğu ve İslam’a yönelik saldırıların fark edilmediğini belirterek, yeni bir dil oluşturmak gerektiğini söyledi. Müftüoğlu, “Bugün hiç kimse Avrupa merkezli dili sorgulamaya cesaret edememektedir. Ortak akla, ortak bilince saygı yoktur. Tek bir dile, tek bir akla inanıldığı için ortak akıldan uzağız” dedi.
“Düşünce dünyamız modern tarih karşısında etkisiz” diyen Müftüoğlu, Kur’an-ı Kerim’in referans kaynağı olmaktan çıkarıldığını ve bunun kabul edilemez olduğunu vurguladı. Kamusal alana taşınan herhangi bir İslami tartışmanın olmadığından yakınan Yazar Atasoy Müftüoğlu, şunları söyledi:
“Küreselleşme toplumlarımızı ilhak ediyor. Çünkü sömürge durumunu aşamıyoruz. Bilgi üretemiyoruz, ontolojik emperyalizme tabi oluyoruz. Okumalarımızı eleştirel bir dille yapmalıyız. Geç Müslümanların sıra dışı bir bilime ihtiyacı var. Düşünce yeteneğiniz yoksa ‘Bir anlamda yoksunuz’ demektir. Sömürgeleşmiş bir zihinle bağımsız cümle kuramayız. Bu dil aracılığıyla dönüşüm sağlanamaz. Yeni bir dil bulmak durumundayız. İslam’a herkes dokunabiliyor ama sekülerizme kimse dokunamıyor. En önemlisi de kendi mülkümüz olan düşüncemiz yok. Mezheplerin çatıştığı bir dünyada İslami birliktelikten söz edilemez. Tüm bunları aşan bir dile, bir kültüre ihtiyacımız var.”
Programın sonunda Yazar Atasoy Müftüoğlu, kitaplarını okurları için imzaladı.