Putin'den 'operasyonları durdurun' çağrısı

Putin'den 'operasyonları durdurun' çağrısı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın yeni seçilen Devlet Başkanı Petro Poroşenko’nun ülkedeki çatışmalara bir son verilmesine yönelik çözüm önerilerini hoş karşıladığını ancak Kiev yönetiminin ülkenin güneydoğusundaki askeri operasyonlarını sona erdirmesi gerektiğini, taraflar arasında yalnızca bu şekilde gerçek bir müzakere süreci için koşullar oluşturulabileceğini söyledi.
Rusya Devlet Başkanı Putin, Normandiya Çıkarması’nın 70. yıldönümü anma töreni için bulunduğu Fransa’da gazetecilerle bir araya geldi. Gün içerisinde Almanya Başbakanı Angela Merkel’in arabuluculuğuyla Normandiya’daki Deauville Kalesi’nde yeni Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko ile yaptığı görüşmeden bahseden Putin, “Yaklaşık 15 dakika boyunca konuştuk. Detaylı bir konuşma olduğunu söyleyemeyeceğim fakat mevcut durumun çözümüne ve ekonomik ilişkilerimizin gelişimine ilişkin ana konulara değindik” ifadelerini kullandı.

Poroşenko’nun yarın düzenlenecek yemin töreni sonrasında Ukrayna’nın doğusundaki krizin sonlandırılmasına yönelik bir plan duyuracağı haberlerini hoş karşıladığını dile getiren Putin, ancak bu bölgede yapılan askeri operasyonların da sonlandırılması gerektiğine dikkat çekerek, “Ukrayna’nın güneydoğusundaki askeri operasyonların da derhal sonlandırılması gerekiyor. Yalnızca bu şekilde gerçek bir müzakere süreci için koşullar oluşturulabilir” şeklinde konuştu.

Rusya’nın bu karmaşada pay sahibi olmadığını ileri sürerek müzakerelerin taraflarının Rusya ve Ukrayna olmaması gerektiğini de söyleyen Rus lider, “Müzakerelerin tarafları Kiev yetkilileri ve doğuda federalleşmeyi destekleyenler olmalı. Poroşenko’nun planının nasıl uygulanacağını ve nasıl resmiyete döküleceğini bilmiyorum. Fakat genel itibariyle yapılmak istenen şeyden hoşnut kaldım. Bunlar gerçekleşebilirse özellikle ekonomik olmak üzere farklı alanlardaki ilişkilerimizi geliştirecek koşullar oluşacaktır” dedi.

Ukrayna’nın AB ile ortaklık anlaşması imzalaması konusunda Poroşenko ve AB liderlerine uyarıda bulunan Putin, ortaklık anlaşmasının imzalanması durumunda Rusya’nın kendi ekonomisini korumak için çeşitli tedbirler almak zorunda kalacağını ifade etti. Putin, kendisine yöneltilen bir soru üzerine Poroşenko ile doğalgaz ücretlerini konuşmadıklarını belirterek, Gazprom ve Ukraynalı ortaklarının nihai anlaşmaya yakın olduklarını bildiğini, birikmiş borçların ödenmesi koşuluyla bir anlaşmaya varılabileceğini ihtimaller dahilinde tuttuklarını söyledi.