Recep Konuk’tan Enerjiye Yatırım Çağrisi

Recep Konuk’tan Enerjiye Yatırım Çağrisi

Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği (Pankobirlik) Genel Başkanı Recep Konuk, Konya’nın Karapınar ilçesinde 5 bin megavatlık kömür rezervi bulunduğunu hatırlatarak, "Karapınar, Konya Şeker’in olsun istemiyorum, Konyalıların olsun istiyoruz. Anadolu insanı külüyle muhatap olup gelirini başkaları almamalı" dedi.
Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, Panagro Et ve Süt Gıda Kompleksinde düzenlediği basın toplantısında, enerji yatırımlarını değerlendirdi. Gelişmiş ülkelerin zenginleşmesinde kooperatiflerin büyük payı olduğunu söyleyen Konuk, bölgenin ve ülkenin kalkınabilmesi için kooperatifçilikte en büyük ve en güzel örneğin Konya Şeker olduğunu bildirdi.
Konya Şeker’in gıdada dünyanın ilk 5’i arasında yer alma hedefi olduğunu anımsatan Konuk, “Size bu iddialı gelebilir, uçukta gelebilir ama ben size 10 yıl öncesinde Konya Şeker’in Soma’da 2.6 milyar dolar yatırım yapacağını, bine yakın ürün çeşidiyle 2015’i karşılayacağını söyleseydim birçoğunuz ihtiyatla karşılardı. Konya Şeker koyduğu hedefleri ayağı yere basarak dizayn eden bir kuruluş. Konya Şeker’in hedefleri, 2023 hedefleri itibariyle Türk tarımının dünyanın ilk 5 büyük tarım ekonomisi olması hedefiyle örtüşmüştür. Eğer biz 5. büyük tarım ekonomisine sahip olacaksak yatırımları sürdürmeliyiz” diye konuştu.
“ENERJİ ÜRETİMİNİ İYİ BİLİYORUZ”
Recep Konuk, enerji üretimini çok iyi bildiklerini, şeker fabrikalarının kendi elektrik enerjisini kendilerinin ürettiğini dile getirerek şunları söyledi: “Siz şekercisiniz patates işi yapıyorsunuz, mısırla iştigal ediyorsunuz, bu enerji neyin nesi diyorlar. Arkadaşlar enerji bizim esasen iyi bildiğimiz bir iş. Şeker fabrikaları kendi enerjilerini kendileri üretir. Bu nedenle şeker fabrikaları enerjilerini kendi santrallerinde karşılar. Konya Şeker 61 yıldır kendi enerjisini üretiyor. Biz düşük kalorili kömürden elektrik üretmeyi biliyoruz. Sivas Kangal Termik Santrali ve bugün de Manisa Soma Termik Santralini bünyemize kattık. Konya Şeker bu birikimi ile ülkenin kalkınmasına katkı verecek şekilde 457 megavatlık Sivas Kangal Termik Santralini gücüne kattı. Kangal’ı aldıktan sonra burada enerji üretiminde son 10 yıla göre yüzde 47 artış oldu. Son 5 yıla göre yüzde 55 fazla elektrik ürettik. Devraldığımız 18 aydan geriye 18 ay gittiğinizde yüzde 71 daha fazla elektrik ürettik. Yasal olarak 294 işçi çalıştırmamız gerekirken biz bunu 450’ye yükselttik. Kangal’dan sonra diğer enerji ihalelerine girdik ama Soma bize nasip oldu.”
Enerjiyi gıdanın yanı başında düşündükleri stratejik ve değeri artan bir sektör olarak gördüklerini ifade eden Konuk, sözlerine şöyle devam etti: “Enerjide var olurken gıdadan asla vazgeçmeyeceğiz. Gıda bizim için öncü olan bir sektör. Gıdadaki katma değer başka sektörlere transfer olmuştur. Enerji sektöründen gıda ve tarıma kaynak transfer etmiş olacağız. Enerjide uygun fırsat olduğu zaman genişlememiz, yatırımlarımız, satın almamız devam edecek.”
“KARAPINAR’DAKİ ENERJİ KONYALILARIN OLMALI”
Recep Konuk, Konya’nın Karapınar ilçesinde tespit edilen kömür rezervinin Konyalılar tarafından enerjiye dönüştürülmesini istediklerini ve bu konuda girişimlerde bulunduklarını söyledi. Konuk, herkesin ortak olabileceği bir yapılanma ile kaynak sorunu yaşanmayacağını vurgulayarak şöyle konuştu: “Karapınar’da 5 bin megavat gücünde bir santrali karşılayabilecek kömür rezervi var. Burası 10 milyar dolarlık yatırımı kaldırabilir. Karapınar, Konya Şeker’in olsun istemiyorum, Konyalıların olsun istiyoruz. Karapınar, Konya’da yaşayan herkesin olmalı. Herkesin olacağı bir formül Karapınar’da var. Bize ayrılan yatırım alanına halk katılımı olsun, biz o kadar geri çekilelim. Bu projeyi Konya başkalarına kaptırmamalı. Anadolu insanı külüyle muhatap olup gelirini başkaları almamalı. Bütün kalkınmış ülkelerde yeni trend, mülkiyeti sermayeye dönüştürmek. Teminat olarak daireniz veriliyor. Herkesin ortak olduğu, yüksek gelirden yararlandığı bir sistem. Birazda Anadolu insanı kolay kazansın, işte formül bu.”