Referandum sonrası Barzani'ye şok üstüne şok! Rusya ilan etti

Referandum sonrası Barzani'ye şok üstüne şok! Rusya ilan etti

Irak'ın kuzeyindeki tartışmalı bağımsızlık referandumuna uluslararası tepkiler geliyor. Avrupa Birliği (AB), aksine çağrılara rağmen tek taraflı referandumun yapılmasından üzüntü duyduğunu açıkladı.

Rusya ise, ilk yorumunda Irak'ın toprak bütünlüğüne destek verdiğini duyurdu. Rus lider Vladimir Putin'in sözcüsü Dmitry Peskov, "Önceden olduğu gibi, ülkelerin toprak bütünlüklerinin korunmasının bölgede istikrar ve güvenliğin desteklenmesi, bölgedeki kritik sorunların çözümü açısından son derece önemli buluyoruz" dedi.

ABD'den gece saatlerinde gelen açıklamada, tek taraflı bağımsızlık referandumundan derin bir hayal kırıklığına uğrandığı ilan edilmişti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, yazılı açıklamasında "ABD, dışarıdaki bölgeleri de dahil etmek suretiyle IKBY'nin tek taraflı bağımsızlık için referandum düzenleme kararı almasından dolayı derin hayal kırıklığına uğramıştır" dedi. Nauert, referandum adımının istikrarsızlığı artıracağını söyledi.

Bölge ülkeleri Türkiye, İran ve Suriye, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (IKBY) lideri Mesut Barzani'nin referandumuna şiddetle karşı çıkıyor.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, dün Rusya lideri Putin'le referandumu görüşmüştü.

Barzani yönetimi, referanduma yüzde 72'lik bir oranla katılım olduğunu söylese de bu rakam tek tek şehirlerden gelen oranlarla örtüşmüyor. Erbil yönetiminin açıklamasına göre referandumda sandığa gidenler yüzde 93 evet, yüzde 6 hayır oyu verdi.

Referandum öncesinde ABD, Birleşmiş Milletler ve İngiltere oylamanın ertelenmesini öneren bir plan sunmuş ancak bu teklif Barzani tarafından kabul edilmemişti.