Rekor cezanın ayrıntıları! "Hepinizi öldürmek lazım"

Rekor cezanın ayrıntıları! "Hepinizi öldürmek lazım"

TFF Hukuk Müşavirliği'nin her ne kadar Arda Turan'ı yardımcı hakem Erdinç Sezertam'a yönelik sportmenliğe aykırılıktan (fiili müdahale) sevk etmesine karşılık, daha önceki birçok dosyada olduğu gibi, PFDK sevke uymayarak futbolcuya faturayı saldırıdan kesti. TFF Hukuk Müşavirliği'nin fiili müdahale sevkiyle 3-6 maçlık bir ceza alma ihtimali doğan Arda, Disiplin Kurulu'nun "Bu saldırıdır" demesiyle 10-15 maç cezayla karşı karşıya kalmış oldu. Arda Turan'ın yardımcı hakeme yönelik kadrosuna karşılık yıldız futbolcuya alt sınır olan 10 maç ceza kesildi.

PFDK, Arda Turan'a orta hakem Yaşar Kemal Uğurlu'ya yönelik hakaret ve tehditinden dolayı da toplam 6 maç ceza keserken, yıldız futbolcunun kullandığı şok sözler de ortaya çıktı. Hakem Yaşar Kemal Uğurlu'nun TFF'ye gönderdiği raporunda ihraç sonrası Arda Turan'ın kendisine "Şerefsizler" dediğini, daha sonra tekrar geri dönerek kendisine yönelik yumruğunu sıkıp "Hepinizi öldürmek lazım" ifadesini kullandığını yazdığı öğrenildi.

Kurul da hakaret ve tehditten 3'er maç olmak üzere 6 maç daha ceza kesmiş oldu. Arda Turan, kırmızı kart gördüğü Sivasspor karşılaşmasındaki eylem ve söylemlerinden dolayı toplam 16 maçlık tarihi bir cezaya çarptırılmış oldu.

CEZASI DEĞİŞEBİLİR

Bu arada 16 maç ceza alan Arda Turan için şimdi gözler Tahkim Kurulu'na çevrildi. Peki Tahkim Kurulu verilen bu kararı onayacak mı, yoksa değiştirecek mi? İşte Tahkim Kurulu'nun önündeki 3 seçenek...

1- Tahkim Kurulu, sportmenliğe aykırı hareketten (fiili müdahaleden 3-6 maç men) sevk edilen Arda Turan'a saldırıdan (10 maç) ceza kesilmesine karşılık bunu onayabilir veya nevini (türünü) değiştirebilir. Kurul, Erdinç Sezertam'a yönelik fiili konusunda PFDK ile aynı görüşte olmazsa, Arda'nın aldığı 10 maçlık cezayı fiili müdahaleye döndürerek bunu 5-6 maç men cezasına çekebilir.

2- Tahkim Kurulu, PFDK'nın disiplin talimatının 10. maddesi kapsamında hakareti ve tehditi ayrı ayrı değerlendirip her iki eyleme 3'er maçtan toplam 6 maç ceza vermesine karşılık, bunu aynı talimatın B bendine göre, "fiillerin bir bütünlük arz etmesi durumuna" sokup, içtima uygulayabilir.

İhraç sonrası aralıklı kullandığı "şerefsizler" ve "hepinizi öldürmek lazım" sözlerinin bütünlük arz ettiğini, bu sözlerin ayrı ayrı değerlendirmemesi görüşünde olursa, disiplin kurulunun buradan verdiği 6 maçlık cezayı 4-5 maça kadar indirebilir. (Kurul 10. maddeye göre, her biri 3 maç men olan cezayı, yarı oranında arttırıp, 4-5 maç ceza vererek, bunu tek bir ceza haline getirebilir).

3- Tahkim Kurulu, 3 farklı eylemden 16 maç men cezası verilen Arda Turan'a, talimatlar gereği (onamanın dışında), 8-11 maç arasında bir ceza vererek, indirime gidebilir. Öte yandan Arda Turan'ın dünyanın herhangi bir takımına transfer olsa dahi FIFA kuralları gereği bu 16 maçlık cezayı çekeceği öğrenildi.