REKTÖR ADAYI EKİNCİOĞLU: TEKNOPARK DPÜ, KÜTAHYA VE BÖLGE İÇİN ÖNEMLİ BİR KAZANIM

REKTÖR ADAYI EKİNCİOĞLU: TEKNOPARK DPÜ, KÜTAHYA VE BÖLGE İÇİN ÖNEMLİ BİR KAZANIM

Kütahya Dumlupınar Ünivresitesi (DPÜ) Rektör Adayı Prof. Dr. İsmail Ekincioğlu, Teknopark’ın, Dumlupınar Üniversitesi, Kütahya ve bölge için çok önemli bir fırsat olduğunu ve bunun iyi değerlendirilmesi halinde ciddi yararlar sağlayacağını belirtti.
Seçildiği takdirde üretilen bilgileri toplumsal faydalara dönüştüreceğini dile getiren Ekincioğlu, "Bilindiği üzere Üniversite-Kent-Sanayi işbirliğine büyük önem veriyoruz dedi. Bu doğrultuda birçok çalışma yaparak üniversitede üretilen bilginin toplumsal faydaya dönüşmesi için büyük gayret sarf edeceğiz. Dumlupınar Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi bu anlamda atılmış en önemli adımlardan biridir. İyi değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu doğrultuda yönetim olarak üzerimize düşen her türlü sorumluluğu yerine getirmeye hazırız.DPÜ Teknopark’ın Kütahya’mıza, üniversitemize, sanayimize ve ülkemize faydalı çalışmalar yapacaktır. Üniversite-Sanayi işbirliğinde herkese görevler düşmektedir" diye konuştu.
Ekincioğlu, Teknopark’ın 2008 yılında Prof. Dr. Güner Önce ve Prof. Dr. Bahri Öteyaka öncülüğündeki bir ekip tarafından kurulduğunu ifade etti. İsmail Ekincioğlu, DPÜ Teknopark’ın kurulmasında göstermiş oldukları destek ve katkılarından dolayı Önce, Öteyaka ve emeği kişilere ayrı ayrı teşekkür etti.
"TEKNOPARK NEDİR?"
Prof. Dr. Ekincioğlu, "Rekabet edebilirlik düzeyi, ‘yeni bilgi’ üretebilme kapasitesi ve ‘teknolojik gelişimi’ ile doğru orantılıdır. Yeni bilgi ile teknolojik uygulamanın aynı çatı altında toplandığı Üniversite-Sanayi İş Birliği Modeli, teknoloji tabanlı kalkınmaya doğrudan etki eden bir modeldir.Teknoparklar; ana hedefi, bünyesindeki bilgi tabanlı firmaların, yenilikçilik ve rekabetçilik kültürünü destekleyerek ve öne çıkararak, toplumun zenginliğini artırmak olan, yetkin uzmanlar tarafından yönetilen bir teşebbüstür. Bu amaçlara ulaşılabilmesi için teknopark; üniversiteler, AR-GE kuruluşları, firmalar ve pazar arasında bilgi ve teknoloji akışını yönetir ve teşvik eder; yenilikçi firmaların oluşmasını ve büyümesini kolaylaştırır; yüksek kalitede mekân ve imkân sağlar ve diğer katma değerli hizmetleri sunan iş merkezleridir" dedi.
"DPÜ TEKNOPARK’TAN KİMLER YARARLANABİLİR?"
Prof. Dr. İsmail Ekincioğlu, "DPÜ Teknopark ile amaç; üniversite-sanayi işbirliğinin artırılması, ileri teknolojiye yönelik girişimciliğin teşvik edilmesi, teknolojik bilgi üretilmesi, bilimsel bilginin ticarileştirilmesi, AR-GE’ye dayalı ürün ve üretim yöntemlerinin geliştirilmesi olacaktır. Bu oluşum aynı zamanda firmalar ve girişimcilere üniversitenin altyapı imkânlarından akademisyen ve bilgi birikiminden yararlanma imkânı sağlayacaktır" diye konuştu.
"DPÜ TEKNOPARK İLE KÜTAHYA İŞLETMELERİ ARTIK DAHA AVANTAJLI"
İsmail Ekincioğlu, "Araştırma imkanlarına ve nitelikli insan kaynaklarına yakınlık, erişim kolaylığı ve buna ek olarak verimliliklerindeki artış ile düşük maliyetler açısından firmaların, Teknoparklar da yer alması oldukça cazip hale gelmektedir. DPÜ Üniversitesi bünyesinde hayata geçen Teknopark, şu ana kadar Kütahya işletmelerine önemli katkı sağlayamamıştır. Bu eksikliğin bilincine sahip bir yönetim ekibi olarak, göreve geldiğimizde, bilgi ve deneyimin ürüne dönüştürülmesi için cazip olan Teknoparkın, Kütahya işletmecilerinin çalışmalarını, üniversitemiz araştırma merkezleri ile eşgüdümlü bir şekilde yürütebilmelerini sağlamak, önceliklerimizden biri olacaktır.Bununla birlikte, teknopark bünyesinde faaliyet gösterecek firmalar için yasal bir takım avantajlar da söz konusudur. Teknoparkta çalışan firmaların, yazılım ve AR-GE faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları kurumlar vergisinden; Bölgede çalışan araştırmacı, yazılımcı ve AR-GE personelinin bu görevleri ile ilgili ücretleri her türlü vergiden; Teknoparkta üretilen sistem yönetimi, veri yönetimi, iş uygulamaları, sektörel, internet ve yazılımlarının teslim ve hizmetleri KDV’den muaf olma imkanı sunulmaktadır.Proje kapsamında sanayici ve akademisyenlere eğitim imkanları sağlanacaktır.Şehrimize, sanayimize ve akademisyenlerimize çok önemli avantajlar sunulacaktır. DPÜ Teknopark binamız, derhal göreve geldiğimizde en kısa zamanda tamamlanmış olacak ve proje kapsamında sanayici ve akademisyenlerimize eğitim programları yapılacaktır" ifadelerini kullandı. (EFE)