Ribas, Fenerbahçe'nin düzenini bozdu

Ribas, Fenerbahçe'nin düzenini bozdu

Özellikle Alex de Souza sonrası yaşanan 10 numara eksikliğinin giderilmesi ile birlikte çizgisini daha da yukarıya çıkarması beklenen sarı-lacivertli ekibin tam aksine hayal kırıklığı yaratması “problem ne?” sorusunu gündeme taşıdı. Geçmiş sezona göre takımdaki en önemli farklılık orta sahaya dahil olan ekstra bir oyuncu. 3 kişi yerine artık 4 kişi ile oynamaya çalışan sarı -lacivertli ekipte bu durum domino etkisi yarattı ve tüm mevkiilerde aksaklıklar yaşandı. İşte Fenerbahçe’deki krizin detayları; 1- Diego’nun gelişi ile sistem ve karakter değişimi yaşanıyor. Bu kadar üst düzey bir oyuncunun özelliklerini gösterecek formüller aranıyor. Bunun için de daha çok pas yapan ve topa sahip olmak isteyen bir takım ortaya çıkarmak için çaba sarfediliyor.

Ancak bu plan ve çaba şu ana kadar isteneni vermiş değil. 2- Sepehan ve Sheffield United gibi topa sahip olamayan takımlar karşısında sıkıntı yaşanmasa da Sevilla gibi güçlü bir takım karşısında sistem çöktü. Top yapan ve oyunu yerden oynayan her takım sarı-lacivertlileri fazlasıyla zorlayacak gibi gözüküyor. Bu yüzden Fenerbahçe kendi ayarındaki takımlarla oynarken çok dikkatli olmak zorunda. 3- Takımın sıkıntılar yaşamasındaki temel etken ise geçen sezon 3 kişinin oynadığı orta sahada bu sezon 4 kişinin görev alması. M.Topal, Meireles, Emre ve Diego gibi 4 merkez oyuncusu aynı anda sahada olunca kanatlar boş kalıyor. İstenen pas trafiği de yapılamayınca rakip sürekli pozisyonlar buluyor. Orta saha birbirine çok yakın oynuyor. Sürekli ileriye çıkmaya alışan Caner ve Gökhan’ın arkasını ise kapatacak kimse olmuyor. Merkezdeki Bruno ve Bekir’i de eklersek oyunu sadece uzunlamasına oynayan bir takım ortaya çıkıyor. 4- Eski düzende sarı-lacivertliler pas yapmaktan çok topu uzun oynayıp baskı ve fizik gücü ile pozisyon ve gol buluyordu.

Özellikle iç saha maçlarında taraftarın da desteği ile rakibi adeta boğuyordu. Ancak yeni denenen sistemle beraber artık bu düzenin yerine alternatifler aranmaya başlandı. 5- Diego merkezli sistemde pas trafiğinin yapılması şart gözüküyor. Bunun için orta saha doğal olarak kalabalık tutuluyor. Ancak kalabalık tutulması takım savunması başta olmak üzere birçok açıdan oyun içinde sıkıntı yaratıyor. Taşları yerinden oynatıyor. 6- 3’lü forvetin olmaması dolayısıyla önde baskı yapılması da zorlaşıyor. Bu da sarı-lacivertli takımın hücum performansını etkiliyor. Önde baskı olmayınca rakip takım rahat çıkıyor. 7- Takım hücumdayken forvet oynayan Sow ve Webo’dan aynı zamanda defansa katkı yapmaları da isteniyor. Takım savunma halinde iken özellikle Sow’dan sol kanadı kapatması bekleniyor. Bu da futbolcuyu oldukça yoruyor.

PEKİ ŞİMDİ NE OLACAK?

8- Aldığımız bilgiler takımın yine eski sisteme dönüş yapacağı yönünde. Zaten Sevilla maçının son yarım saatinde Ersun Yanal bunu yaptı ve nispeten takım toparlandı. 9- Kuyt’ın gelişi bekleniyor. Emenike de hazır olunca Diego, ileri üçlünün ortasında ve orta sahanın önünde görev yapacak. Ancak burada da kilit nokta futbolcunun savunma performansının ne kadar olacağı?