Ricciardione'den Türkiye - ABD ilişkileri hakkında açıklama

Ricciardione'den Türkiye - ABD ilişkileri hakkında açıklama

Temmuz ayında görevi sona erecek olan ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, iş adamlarıyla veda yemeğinde bir araya geldi. Türkiye-ABD ilişkilerinde uzun vadede yükselişlerin olacağına inandığını belirten Ricciardone, Türk gençleri için ise, “Ben en çok genç Türklere güveniyorum. Genç Türklerin korkusu yok” ifadelerini kullandı.

DEİK Türk-Amerikan İş Konseyi, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone’nin onuruna Ceylan Otel’de veda yemeği düzenledi. Yemeğe Büyükelçi Ricciardone’nin yanı sıra Türk-Amerikan İş Konseyi Başkan Yardımcısı Koray Arıkan ve çok sayıda iş adamı katıldı.
İş adamlarına hitap eden Ricciardone, “Göreve İstanbul’a başlamıştım. Beni zenginleştiren, aileme ve çocuklarıma büyük bir deneyim yaşatan bu ülkeye kendimi çok yakın hissediyorum” dedi.

Yerine gelecek büyükelçinin senatonun onaylamasıyla göreve başlayacağını belirten Ricciardone, “Türkiye-ABD ilişkilerine yürekten inanıyorum. İş dünyasının sesi, gücü çok önemli. ABD de iş dünyasıyla, diğer ülkelerdeki iş birliğini güçlendiriyor. Zaman zaman Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerde inişler çıkışlar yaşanıyor ama ben uzun vadede sadece yükselişlerin olacağını düşünüyorum. Türkiye’de demokrasinin gereği olarak farklı düşünceler, yüksek sesler var. ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerde çok çeşitli boyutlar var. Türkiye’de demokrasi için yapacak çok şey var ama ileri demokraside bunların gelecekte yapılmış olacağını göreceğiz. İş fırsatlarını artırmak için ABD ve Türkiye gerekli çalışmaları yapıyor. Hepimiz fırsatlara odaklanmalıyız. İş dünyasıyla ilgili yapacak çok şey var. Herkes kollarını sıvamış bu konuyla ilgili çalışıyor” diye konuştu.

Büyükelçi Ricciardone, Türkiye için öncelikli konuların başında 1982 Anayasası'nın yenilenmesinin geldiğini belirterek, “Demokrasi ve hukuk devleti olan Türkiye en iyi yolu bulacaktır. Ben en çok genç Türklere güveniyorum. Genç Türklerin korkusu yok. Yurt dışına seyahat ediyorlar, sosyal medyayı kullanıyorlar ve gerçekten korkusuzlar ama Türkiye’deki bazı medyanın bu yapılanların korkulacak bir şey olduğunu göstermesiyle gençlerde şüphe uyanıyor. O yüzden burada medyaya da düşen görevler var” dedi.

“Türkiye ve ABD’ye ilişkiler anlamında güvenim sonsuz” diyen Ricciardone, “Birlikte çalışacağız ve tüm sorunlara rağmen sesimizi yükselteceğiz” şeklinde konuştu.

Türk-Amerikan İş Konseyi Başkan Yardımcısı Koray Arıkan, konuşmasının ardından Ricciardone’ye plaket verdi.