Ruble Alman İşadamlarini Da Vurdu

Ruble Alman İşadamlarini Da Vurdu

Rublenin dolar karşısında değer kaybetmesi faiz oranlarının yükselmesi Batı cephesini telaşlandırdı. Almanya hükümeti Rusya’ya ekonomik yaptırımlar uygularken Alman işadamları ise Rublenin değer kaybetmesiyle birlikte zarar etmeye başlayınca kendi hükümetleriyle ters düştü.
Rublenin değer kaybetmesi ve halkın alım gücünün zayıflaması ülkedeki yabancı yatırımcıları kara kara düşündürmeye başladı. Alman hükümetinin Rusya’ya karşı ekonomik yaptırımların ağırlaştıracağını açıklaması ise Rusya’da yatırımı bulunan Alman iş adamlarıyla Alman hükümetini karşı karşıya getirdi. Alman İşadamları yaptırımların siyasi ihtirasla alındığını belirterek, daha yumuşak bir politika takip edilmesini istedi. Yaptırımlar yüzünden birçok proje iptal edilirken, yatırımların dahi sonlandırma durumu da söz konusu Alman Sanayi ve Ticaret odası Başkanı VolkerTreier, Rusya’da yatırımı bulunan Alman şirketinden büyük bir bölümü böyle devam etmesi durumunda Rusya pazarından çekilmeyi düşündüğünü belirtti.
Rusya’nın dış ticaretinde yüzde 8,7’lik paya sahip olan Almanya, Rusya’nın en önemli üçüncü ticaret yaptığı ülke olurken Almanya’nın Rusya’da 6 binin üzerinde şirketi bulunuyor. Buna paralel olarak ta Almanya, ithal ettiği petrol ve doğalgazın yüzde 35’ini Rusya’dan temin ediyor.
Rusya’nın doğalgaz ihracatı gerçekleştirdiği ülkeler arasında ilk sırada Almanya yer alıyor. Rusya’nın yurt dışına sattığı doğalgazın yüzde 16,1’ini Almanya satın alıyor. Almanya’nın Rusya’ya ihraç ettiği başlıca ürünler ise yüzde 18 oranında motor aksamları, yüzde18 oranında araç ve araç parçaları ve yüzde 8 oranında da kimyasal ürünlerden oluşuyor.
Rusya’yı Ukrayna konusunda ekonomik olarak dize getirmeyi hedefleyen AB ülkeleri Rusya ile birlikte kendileri de bu yaptırımların bedelini ağır ödeyeceğini belirten eski Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, “Rus halkının acı reçetelere alışıktır. Bu krizden AB ülkeleri de en az Rusya kadar etkilenecektir” dedi.