Rum lider yıllar sonra itiraf etti

Rum lider yıllar sonra itiraf etti

Vasiliu’nun itirafları, Güney Kıbrıs’taki Kıbrıs Üniversitesi öğretim görevlilerinden, yazar Niyazi Kızılyürek’in ‘Geçmişe ve Yarına Dair Düşünceler’ adlı kitabında yer aldı. Vasiliu, perde gerisinde yaşanan ve kamuoyuna açıklanmayanları şöyle anlattı:

AB ÜYELİĞİNİ ALINCA ÇARK ETTİK

*1999’da Helsinki’de Türkiye’nin itirazlarına rağmen Kıbrıs sorunu ile Kıbrıslı Rumların AB’ye üyeliğinin birbirinden ayrılmasını sağladık.
*AB üyeliğini Kıbrıs sorunu çözülmeden almayı başardık çünkü dönemin BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın hazırladığı Kıbrıs planını kabul ettiğimiz güvencesi verdik.

*Tasos Papadopulos 16 Nisan 2003’te AB’ye üyelik imzasını attıktan sonra Annan planından kurtulmak için sistematik bir çaba başlattı. Ancak daha AB katılım anlaşmasının onaylanması gerektiğini bildiği için çok dikkatliydi.

*Tasos Papadopulos, 21 Ağustos 2003 Perşembe günü çağırdı. AB’ye üye ülkelerin parlamentolarında bizim üyeliğimizin onaylanması gerekiyordu. AB Komisyonu’nun raporlarının olumlu olması için Brüksel’de müdahalelerde bulunmamı istedi.

*Annan planı referandumu ve çözümden önce AB üyeliğimizin fiili olarak onaylanması gerekiyordu. Söylemiyor ama Rauf Denktaş’ın Annan planını reddetmesini umuyordu.

*Ben işimi büyük bir başarıyla yaptım. AB içinde herkese Papadopulos’un bana, ‘Annan planını destekleyeceğimizi’ söyleme yetkisi verdiğini belirterek, AB Komisyonu’nun olumlu raporunun hazırlamasını sağladım. Sonuç olarak, anlaşma bütün parlamentolardan onay aldı ve Kıbrıs tamamı ile AB’nin üye ülkesi olarak kabul edildi.

ERDOĞAN PAPADOPULOS’U İYİ TANIDI

*Dönemi Türkiye Başbakanı Erdoğan İsviçre’nin Bürgenstock kasabasında toplanan Kıbrıs konferansına çözümü destekleye kararlı geldi. Türkiye Papadopulos’un kim ve nasıl biri olduğunu bizden daha iyi biliyordu.
*Tasos Papadopulos Annan planına ‘evet’ demeye karar verseydi, o zaman Kıbrıs sorunu çözülecekti. Ancak AB üyeliğini cebine koyunca hayır propagandasına başladı.

*2004’teki referandum sırasında Komünist AKEL Tasos Papadopulos ile hükümet ortağıydı. Papadopulos, referandumdan önce AKEL lideri Dimitris Hristofyas’ı çağırdı ve ‘Annan planına evet çağrısı yaparsan hükümet dışında kalırsın’ tehdidinde bulundu. Hristofyas da kendi partisini, ‘Biz Annan planından yanayız ancak şu anda ‘hayır’ oyu vereceğiz çünkü planda herkesin gördüğü acizlikleri var’ diyerek kandırdı. Ve AKEL 180 derece döndü.