Rumlar geri adım attı!

Rumlar geri adım attı!

Rum Temsilciler Meclisi, Kıbrıs müzakerelerinde krize neden olan Rum okullarında Enosis yani Ada’nın Yunanistan’a bağlanması kutlamalarının yapılmasına yönelik kararda yeni bir adım attı.

Rum Meclisi’nde bugün yapılan oylamada, kutlamalarla ilgili yetki Meclis’ten alınarak Milli Eğitim Bakanı’na verildi. Meclis oturumunda 30 kabul 20 ret oyunun kullanıldı.

Karar sonrasında gözler Rum Milli Eğitim Bakanlığı’na çevrildi. Bakanlığın Enosis kutlamalarını kaldırıp kaldırmayacağı önümüzdeki günlerde belli olacak.

Karara sert tepki gösteren Rum DİKO Lideri Nikolas Papadopulos, ‘Bugün kara bir gün’ dedi. Papadopulos, ‘Akıncı yasası şantajla geçti’ dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, ‘Enosis kararının bertaraf edilmesi durumunda müzakere masasında olacaklarını’ açıklamıştı. 

BM’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Espen Barth Eide de, liderlerin Salı günü saat 10.00’da bir araya geleceğini söylemişti.

Rum meclisi, Yunanistan’daki aşırı milliyetçi Altın Şafak örgütünün Kıbrıs’taki uzantısı olan ve 56 sandalyeli mecliste sadece iki vekille temsil edilen ırkçı ELAM partisinin önerisiyle, adanın Yunanistan’a ilhakını öngören ve 1950 yılında yapılmış olan referandumun 67 yıl sonra okullarda kutlanması veya anılması yönünde karar almıştı. Öneriyi komisyonda destekleyen Rum lider Anastasiadis’in 19 sandalyeli lider partisi DİSİ, genel kuruldaki oylamada da çekimser kalarak girişime açıkça destek vermişti. Söz konusu Enosis kararı, Türk tarafında infiale yol açmıştı.