Rusların 'cayma bedeli' Türklerden

Rusların 'cayma bedeli' Türklerden

Rus turistler, İspanya, Mısır ve Yunanistan'da yaptırdıkları otel ve tur rezervasyonlarını iptal ettirdi. Rusları yeniden kazanmak isteyen yerli otel ve tur operatörü Rus turistlerin 'cayma bedelleri'ni ceplerinden karşılamaya başladı.
Rusya'yla olumlu seyreden politik ilişkiler ekonomiye de yansımaya başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Putin'e yolladığı mektubun ardından Türkiye'ye yönelik yaptırımları kaldıran Rusya'dan Türkiye'ye kısa sürede turist akmaya başladı. Charter seferi olmadığı için Yunanistan ve İspanya gibi ülkelere tatil rezervasyonları yaptıran Rus turistler, bu ülkelerdeki tur paketlerini iptal edipTürkiye'ye yönelmeye başladı.

Rus turist sayısındaki yüzde 90 gerileme nedeniyle 2016 yılı turizm sezonuna kötü bir giriş yapan Türk otelciler ise Rusları bir kez daha kaybetmemek için gereken fedakarlıkları yapıyor. Türk turizminde Mevlana'nın ünlü felsefesi "Ne olursan ol yine gel" anlayışı hakim.Türkiye'ye 2014 yılında 4.5 milyon Rus turist geldiğini bu rakamın Rusya'da yaşanan ekonomik kriz nedeniyle geçen yıl 3.6 milyona gerilediğini hatırlatan Tur Operatörleri Platformu Sözcüsü Cem Polatoğlu, "Uçak krizinin ardından Rusya'dan gelen turist sayısında yılbaşından bu yana yüzde 90 düşüş yaşandı. Türkiye'ye gelen sınırlı sayıdaki Rus da Ukrayna üzerinden geliyordu.

Ancak Cumhurbaşkanımızın attığı adımla Rusya Türkiye üzerindeki sınırlamaları kaldırınca Rusya'dan gelen rezervasyon sayısında çok hızlı bir yükseliş yaşanmaya başlandı" dedi. Yasak kalkar kalkmaz Sibirya'dan bir tur operatörünün 17 charter seferi için Sivil Havacılık'tan izin aldığını anlatan Polatoğlu, bu yıl Türkiye'ye 1.5 milyon Rus turist getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

KOMŞUDAN DÖNÜYORLAR


Yeni turizm sezonuna yüzde 90'lık kayıpla başlayan turizmcilerin Rusları kazanmak için özel promosyonlar yaptığına dikkat çeken Cem Polatoğlu şunları kaydetti: "Nisan, Mayıs ve Haziran'ı kaybettik ama Temmuz, Ağustos, Eylül Ekim için umutluyuz. Türkiye'ye gelemediği için İspanya, Mısır ve başka ülkelerden tur paketleri satın alan Rus turistler şu sıralar cayma bedellerini ödeme pahasına rezervasyonlarını iptal edip Türkiye'ye yöneliyor.

Rusların ayağını alıştırmak isteyen yerli otellerimiz de bu turistlerin ödediği cayma bedellerini otel fiyatından düşüp ceplerinden karşılıyor. Karlarından fedakarlık ediyorlar. Kolay değil, 52 sektörü besleyen turizmdeki gerileme nedeniyle 2 milyon kişi işsiz kalmıştı. Şimdi bu gençler yine iş bulacak." Rusya'dan geçen yıl gelen 3.6 milyon turist 1.9 milyar dolar gelir bıraktı. TÜİK verilerine göre Rus turistler Türkiye'de kişi başına ortalama 565 dolar harcama yapıyor.

OTELCiLERiN RUSLARA iHTiYACI VAR

Dalaman Bölgesi'nin Ukrayna, Almanya ve Avrupa ağırlıklı çalıştığı için süreçten çok etkilenmediğine işaret eden Batum sözlerini şöyle sürdürdü: "Sektörden aldığımız bilgilere göre bir çok otel ve acente, diğer ülkelerdeki rezervasyonlarını iptal edip Türkiye'yi tercih eden Rus misafirlerin 'cayma bedeli' olarak bilinen yüzde 20-25'lere varan bedeli karşılayıp konukları çekmeye çalışıyor. Bence bu doğru bir yaklaşım, çünkü bu otellerin bu yılı kurtarmaları için bu turistlere ihtiyacı var. "

KAPALI OTELLER AÇILACAK

Rus turist sayısındaki düşüş nedeniyle bu yıl Akdeniz Bölgesi'ndeki pek çok otelin sezonu açamadığını anlatan Hilton Dalaman Genel Müdürü Tunç Batum, "Bu bölgedeki birçok yatırımcının 5-6 oteli var. Bu yatırımcılar 6 otelden ancak 2'sini açabildiler. Şimdi Rusya'ya atılan olumlu adımlarla kapalı oteller açılacak" diye konuştu.

İNDİRİM BEKLEMEYİN


Bu yıl Rusya'dan 1.5 milyon İsrail'den de 500 bin turistin Türkiye'ye gelmesi bekleniyor. 9 günlük bayram tatilinde ek 500 bin yerli turist ağırlanacağını belirten TÜRSAB Genel Sekreteri Çetin Gürcün, yerli turiste indirim beklentisiyle beklememeleri önerisinde bulundu.