Rusya ile Çin arasında tarihi anlaşma

Rusya ile Çin arasında tarihi anlaşma

Gazprom CEO’su Aleksey Miller ile CNPC Başkanı Zhou Jiping bugün Şangay’da Doğu Güzergahı üzerinden Çin’e yılda 38 milyar metreküp doğalgaz tedarik edilmesini öngören otuz yıllık bir sözleşmeye imza attılar. Karşılıklı yarara dayalı olarak hazırlanan sözleşme, petrole endeksli fiyatlandırma ve al ya da öde gibi temel sözleşme hükümlerini de içeriyor.

Aleksey Miller konuya ilişkin olarak şunları kaydetti:

“Rusya ve Çin Gazprom’un tarihindeki en büyük anlaşmaya imza attı. 30 yıllık sürede Çin’e 1 trilyon metreküpü aşkın doğalgaz tedarik edilecek. Bizim için büyük potansiyel vaat eden yepyeni bir ihracat pazarı açıldı. Çin’e yönelik doğalgaz tedariki için yapılacak hazırlıklar, küresel önem arz eden en büyük projelerden biri olacak. Doğalgaz üretim ve aktarım tesislerine 55 milyar dolarlık bir yatırım yapılacak. Rusya’nın doğusunda inşa edilecek büyük çaplı doğalgaz altyapısı bölgenin ekonomik gelişiminin lokomotifini oluşturacak. Rus metalürji, boru yapım ve mühendislik sektörleri bu anlaşmayla büyük bir ivme kazanacak. Bugün Rusya ile Çin arasındaki doğalgaz işbirliğinin ilk sayfasını açmış olduk. İleride bu işbirliğine birçok önemli ekleme yapacağız.”
Anlaşmanın en önemli özellikleri şunlar:

"- Sözleşme 30 yıl boyunca yılda 38 milyar metreküp tedariki öngörüyor.
- Doğalgaz tedarikinin 4 yıl içinde (2018 yılında) başlaması öngörülüyor.
- Karşılıklı yarara dayalı bu sözleşmenin Gazprom için 400 milyar dolar değer oluşturacağı hesaplanıyor.
- Fiyatlandırma şartları ticari sır olarak saklanıyor.
- Çin’e Sibirya’daki (Avrupa’ya doğalgaz tedarik eden sahalardan farklı) rezerv sahalarından doğalgaz sağlayacak yeni bir boru hattı inşa edilecek.
- Rusya tarafı Kovikta ve Çayandin sahalarına 55 milyar dola değerinde yatırım yapacak. Çin de asgari 20 milyar dolar katkıda bulunacak".