Rusya Suriye'yi ikna etmezse parçalanabilir!

Rusya Suriye'yi ikna etmezse parçalanabilir!

İsviçre'de RTS televizyon kanalında konuşan de Mistura, BM aracılığıyla zaman kaybetmeden bir çözüme ulaşılamazsa, bunun " Suriye'nin parçalanmasına" yol açabileceğini bildirdi.

Putin'in Suriye üzerindeki etkisini nasıl kullanabileceği sorusuna de Mistura şöyle yanıt verdi: "Suriye hükümetini artık kaybedecek zaman kalmadığına ikna ederek... Askeri olarak zaferi kazandığınızı sanabilirsiniz ama barışı da kazanmanız gerekir."

"Barışı kazanmak için de, hükümeti BM eliyle yeni bir anayasanın ve yeni seçimlerin yapılmasının gerekli olduğunu kabul etmeye zorlayacak cesareti göstermelisiniz."

Yedi yıla yaklaşan Suriye iç savaşında yüz binlerce insan öldü, milyonlarcası evlerinden edildi. Muhalefetin Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın iktidarı bırakması için ısrarlı tutumu nedeniyle çözüm için bundan önce harcanan çabaların hepsi sonuçsuz kaldı.

Rusya 2015 yılı Eylül ayında hükümeti destekleyen hava saldırılarına başlayarak hem savaşın gidişatını Esad'dan yana çevirdi, hem de onlarca yıldır Ortadoğu'daki ilk askeri müdahalesini gerçekleştirdi.

Artık bir barış anlaşmasını oluşturmak isteyen Putin bunun için Rusya'da Suriye Ulusal Diyalog Konseyi adı altında bir toplantıda Esad yönetimi ile muhalefeti bir araya getirmek için çaba gösteriyor.

Ancak de Mistura, barış müzakerelerinin, BM Güvenlik Konseyi'nin istediği gibi Cenevre'de BM kanalıyla yapılmasının gerekli olduğunu söyledi.

De Mistura, "Yoksa hiçbir değeri kalmaz... Bu çok karmaşık bir savaş; sadece Cenevre'de BM'de çözümlenenebilir" dedi.

Suriye hükümet heyeti ile muhalefet bloğu arasında mekik diplomasisi yürüten de Mistura, "Hükümet henüz hazır değil; muhalefetle bir araya gelmeye hazır olmadıklarını söylediler. Bu maalesef iyi değil ama diplomaside pek çok çözüm yolu vardır" dedi.

Bir Batılı diplomat ise, bugün sona erecek müzakere turu boyunca hükümet delegasyonunun de Mistura ile anayasa ve seçimler konusunda görüşmeye girmediğini söyledi.

"Belli ki bu siyasi sürece katılmaya niyetleri yok. Ve yine belli ki bunun için yeterince baskı görmüyorlar. İzlenimim şu ki, rejim ne pahasına olursa olsun, BM liderliğinde bir siyasi çözümden kaçınmak niyetinde."