Rusya ve Türkiye'den ortak ses

Rusya ve Türkiye'den ortak ses

Rusya Tur Operatörleri Derneği (ATOR), Türkiye turlarının iptal edilmesinin sektöre Mısır uçuşlarının iptal edilmesinden daha fazla zarar vereceğini ve zararın milyonlarca dolara ulaşabileceğini bildirdi.

ATOR tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:


"Kasım, Türkiye sezonu olmadığı için ciddi kayıplardan bahsetmek için henüz erken. Fakat kriz büyürse ve satışlar 2-3 ay daha durdurulursa, işte o zaman turizm sektörü için kayıp Mısır uçuşlarının yasaklanmasından elde edilen zararı aşar. Hatırlatmak gerekirse, Rus tur operatörleri Mısır’a turlarının durdurulmasının ardından 1,7 milyar ruble zarara uğradıklarını bildirmişlerdi."

ATOR’un verilerine göre, krizin 2-3 ay daha uzaması halinde iş sektörü milyonlarca dolar kaybedecek.

Rus tur operatörleri, Türkiye satışlarına devam ediyor

Türk hava sahasını ihlal eden savaş uçağının düşürülmesi sonrasında bazı tur operatörleri Türkiye'ye tatil satışlarını durdururken, bazı firmalar ise böyle bir adım atmak istemiyor.

Pegas Touristik, Coral Travel, Intourist, TEZ Tour ve Brisco gibi tur şirketleri yaptıkları açıklamalarda, Türkiye'nin Rus turistler için 13 yıldır en gözde tatil yer olduğuna işaret ederek, Mısır'a uçuşların durdurulmasından sonra Türkiye'nin en önemli alternatif güzergah olduğuna dikkat çektiler.

TÜRSAB: BUNU KALDIRAMAYIZ

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Marmaris Bölgesel Yürütme Kurulu (BYK) Başkanı İsmail Özbozdağ, hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesiyle ilgili, "Rusya pazarında geçen sezon bizden kaynaklanmayan ekonomik sorunlar vardı. Bu ekonomik sorunlara bir de siyasi sorunlar eklenirse bunu kaldıramayız" dedi.

Özbozdağ, düzenlediği basın toplantısında, savaş uçağının düşürülmesiyle yaşanan gerginliğin sadece turizmi değil ,diğer sektörleri de olumsuz etkileyeceğini savundu. İlişkilerin bir an önce normale dönmesini dileyen Özbozdağ, "Bölgemiz için Rus pazarı İngilizlerden sonra ikinci büyük destinasyon. Rusların iki özelliği var. Birincisi çok tur alıyorlar, ikincisi ise alışveriş yapıyorlar. Dolayısıyla Rus turistlerin gelmemesiyle büyük ekonomik kaybımız olur. Bölgemiz, yapısal sorunlarına bir de Rus turistler eklenirse bunu kaldıramaz" diye konuştu.

Gelecek turizm sezonunun parlak görünmediğine işaret eden Özbozdağ, buna bir de son olaylar eklenince sektör olarak motivasyonlarını kaybetmeye başladıklarını vurguladı.

Marmaris bölgesine yılda yaklaşık 200 bin Rus turist geldiği bilgisini veren Özbozdağ, kayıpları ancak birinci erken rezervasyonların yapıldığı ocak-şubat döneminde görebileceklerini bildirdi.

"TURİZMDE FELAKET OLUR"

TÜRKİYE Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, olası krizin derinleşmesinin turizm sektörü açısından felaket olacağını belirtti. Türk- Rus İş Konseyi Onursal Başkanı Turgut Gür de gerilimin artmasının, 100 milyar dolarlık ticaret hedefleyen iki ülke için çok ciddi ekonomik sonuçlar doğurabileceğini söyledi.

BİR YAPTIRIM ÇAĞRISI DA TÜRK TEKSTİLİ İÇİN

Öte yandan Rusya Tekstil İşçileri Derneği Başkanı Shamhal İldarov ise, hükümete bir mektup göndererek Rus vatandaşlarının Türkiye’de üretilen tekstil ürünlerini almamaları konusunda çağrıda bulunmasını istedi.

Rus haber ajansı Ria Novosti’de yer alan habere göre İldarov, düşürülen Rus uçağı nedeni ile Türkiye’den ithal edilen tekstil ve hafif sanayi ürünlerine yaptırım getirilmesinin görüşülmesini istedi.