Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Karlov’dan Vali Öz’e Ziyaret

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Karlov’dan Vali Öz’e Ziyaret

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’u makamında kabul etti. Ziyarette Rusya Federasyonu Trabzon Başkonsolosu Dmitry Nikolayevich Talanov da hazır bulundu.
Görüşmede Türkiye ile Rusya Federasyonu arasındaki ilişkilerin çok eskilere dayandığını ifade eden Vali Öz, “Türkiye-Rusya ilişkileri uluslar arası ilişkiler açısından 15.yüzyıla kadar dayanmakla birlikte asıl sıcak ilişkiler, Kurtuluş Savaşı dönemi ve Sovyetler Birliğinin kuruluşu olan 1920’lere dayanmaktadır. O dönemde iki ülkenin birbirine olan desteği uluslar arası arenada iki ülkeyi daha da güçlü hale getirmiştir. Siyasi, ekonomik ve kültürel işbirlikleri 1990’lı yıllarda artmaya başlamış ve 2 binli yıllara gelindiğinde çok boyutlu ve bölgesel ilişkiler şekline dönüşmüştür. Özellikle son yıllarda, devlet başkanı, başbakan ve bakanlar düzeyindeki ziyaretler ve üs düzey yürütme konseyi gibi kurumsal yapılar bu ilişkileri daha da hızlandırmıştır. İthalat-ihracat-turizm ve Türk firmalarının yatırımlarıyla iki ülke arasında 50 milyar doları aşan ekonomik ilişkiler boyutu 2020’li yıllarda 100 milyar dolara ulaşacaktır. Bütün bu ilişkilerde Trabzon bu bölgenin kilit illerinden birisidir. Bu gelişme sürecinden en fazla etkilenen illerden birisi Trabzon’dur. Sochi-Trabzon hattında yaşanan gelişmeler, Gürcistan Verhni Lars sınır kapısı ve Viladikavkaz bölgesine yeni açılan ticaret hattıyla beraber belli ölçüde telafi edilse de bütün bu gelişmeler aslında iki ülkenin sağladığı kolaylıklar daha büyük önem arz etmektedir. Bu olaylıklar iki ülke arasındaki ilişkileri daha da geliştirecektir” dedi.
Türkiye’ye bir yıl önce atandığını ifade eden Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov da, “İlk ziyaretimi Trabzon’a yapıyorum. Bizi kabul ettiğiniz için teşekkür ediyoruz. İki ülke arasındaki ilişkilerde Trabzon’un yeri çok özeldir. Rusya ile olan ilişkilere özel önem verdiğiniz için sizlere ayrıca minnettarız. Sizlere ve çalışma arkadaşlarınıza Trabzon’da görev yapan başkonsolosumuza yardımlarınızdan dolayı teşekkür ediyoruz. İki liderimizin hedef olarak koyduğu 100 milyarlık dolarlık ticari kapasite çok iddialı bir hedeftir. Ancak bu hedefe bölgeler arasındaki ilişkileri geliştirerek ulaşabiliriz. Tarihi belli olmamakla birlikte devlet başkanımız Putin üs düzey bir toplantıya katılmak üzere Türkiye’ye gelecektir. İki ülke arasındaki ilişkilerde sizden tarafımıza gelecek her türlü teklife hazırız. Rusya olarak her yıl Türkiye Cumhuriyeti için 50 kişilik öğrenci bursu sağlıyoruz. Bugüne kadar tercihi Milli Eğitim Bakanlığına bırakıyorduk. Bu yıl geleneği değiştirerek ikili ilişkilerde kritik önem taşıyan illerin öğrencilerinin bu bursları alması gerektiğini düşündük ve Trabzon’dan sizlerin belirlediği öğrencilere burs vermek istiyoruz. Öğrencilerinizin Rusya’da eğitim görmesi ikili ilişkilere katkı sağlayacaktır” diye konuştu.
Vali Öz, ziyaretin anısına büyükelçi Karlov’a gümüş telkari işlemeli fincan takımı hediye ederken, büyükelçi de ülkesine özgü hediyelerini Vali’ye sundu.