“Safra kesesi taşı kadınlarda daha sık görülüyor”

“Safra kesesi taşı kadınlarda daha sık görülüyor”

Karnın sağ üst kısmında, sırta ve omuza vuran safra kesesi ağrısı, çoğu kez kalp krizi belirtileriyle karıştırılabiliyor. Ortaya çıkan bu ağrılı süreç, özellikle ağır ve yağlı yemeklerin ardından çok daha şiddetli biçimde yaşanması durumunda ise ‘safra kesesi’ taşlarından şüphelenilmektedir.

Safra kesesi taşları; safra kesesinin iltihaplanması, safra kanalına taşın düşmesiyle gelişen tıkanma sarılığı, tüm safra kanallarının ve pankreasın iltihaplanması gibi çok ciddi hastalıklara neden olabiliyor.

Toplum genelinde her 8-10 yetişkinden birinde görülen ve genellikle belirti vermemesinden ötürü, ‘sessiz hastalık’ olarak nitelendirilen safra kesesi taşıyla ilgili bilgiler veren Özel Esentepe Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’nden Op. Dr. Mehmet Kerim Şerbetçi, kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülen bu hastalıkta, 40 yaşın üstünde olan, fazla doğum yapmış ve kilolu bireylerin, hastalığa yakalanma riskinin daha fazla olduğunu belirterek, erken tedavinin önemine vurgu yaptı.

Büyük Çoğunluğu Sessiz İlerliyor

Safra taşı görülme sıklığının, birinci derece yakınlarında taş olanlarda 2 kat, kadınlarda ise 3 kat daha fazla olduğunu aktaran Dr. Kerim Şerbetçi, “Safra kesesi sindirimin bir parçasıdır. Herhangi bir problem durumunda safra düzgün akamaz, sıkışır ve iltihap oluşur. Safra taşı oluşmaya başladıktan sonra, taşların sayısı ve büyüklüğünün artmasıyla birlikte, genellikle herhangi bir belirtiye yol açmazlar. Büyük çoğunluğu sessiz olarak seyreden safra kesesi taşları, acil haller dışında bazı tetkikler yapılırken ya da kimi ameliyatlarda tesadüfen fark ediliyor. Ancak safra kesesi içinde bulunan ve yerçekiminin etkisiyle hareket eden taşlar, safra kesesinin çıkışını tıkayıp, olağan boşalmasını engellediği zaman belirti vermeye başlıyor” dedi.

Erken Tanı Çok Önemli

Safra kesesi taşından kaynaklanan ağrının şiddetlenmesi durumunda, sırt bölgesine ve karnın geneline yayılabildiğini kaydeden Dr. Şerbetçi, “Bu ağrılar süreklidir ve 10-15 dakika ile 1-2 saate dek sürelerde devam edebilir. Eğer bu ağrılar 4-5 saatten fazla sürerse, bu durumda genellikle safra kesesinin tahriş olmasından kaynaklanmaktadır. Ağrının şiddeti vücudun pozisyonu değiştikçe azalıp artmaz. Ağrının şiddetlenmesiyle birlikte kusma görülebilir. Bunlara ek olarak kişi aşırı terleyebilir, ateşi yükselebilir ve titreyebilir. Safra taşı nedeniyle gıdalarla birlikte alınan yağın sindirimi zorlaştığı için özellikle yağlı yiyecekler yedikten sonra aşırı şişlik oluşabilir. Safra kesesi hastalıklarına tanı koyma sürecinde en sık olarak ultrasonografiden yararlanılmaktadır. Cerrahi tedavide, hastaların yüzde 80’i ameliyatla tedavi edilmektedir. Cerrahi tedavi, safra kesesinin taşları ile birlikte çıkarılmasıdır. Operasyonda, karın bölgesinden genellikle de göbek deliğinden açılan küçük bir delik sayesinde, ucunda kamera bulunan tüple yapılan "laparoskopik ameliyat" veya açık ameliyat yöntemleri kullanılabilir. Ameliyat yöntemi, taşların büyüklüğüne ve hangi bölgeleri etkilediğine bağlıdır. Hastalıkla mücadele konusunda erken tanı büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı.