Sağlık Bakanı Koca açıkladı! Can kaybı 725 oldu

Sağlık Bakanı Koca açıkladı! Can kaybı 725 oldu

Sağlık Bakanı Koca'nın açıklamalarının satır başları:

Corona virüs istisnasız 81 ilimizde görüldükten sonra bu salgınla mücadelede yeni aşamaya geçtik.

Hepimiz virüs tehdidi altındayız.

Artık her birimiz aynı hassasiyeti göstermek zorundayız, dayanışma içinde olmak zorundayız.

İstanbul, Kocaeli, Sakarya, İzmir, Ankara gibi şehirler yurt dışı gidiş gelişleri ve sosyal temasın yüksek olduğu şehirlerdir.

Sokağa çıkma konusunda özellikle kısıtlamalar getirildi.

Kısıtlamalara uyulması gelecek günlerin kaderini etkileyecektir.

Dün ülkemizi dışarıya karşı izole etmeye çalışıyorduk. İzolasyon kuralına şimdi şehir şehir uymak zorunludur.

Şimdi tam bir dayanışma içinde olmak insan sağlığını korumak için özveride bulunma zamanıdır.

Hepimizin çabası herhangi birimiz içindir.

Mücadelemizde buluştuğumuz ortak payda insanın sağlığıdır.

Dünyada ilk ciddi tedbirlerin henüz alınmaya başlanmadığı dönemde örneği olmayan yapılanmalara gittik.

Mücadelemizin kapsamı geniledi, Toplum Bilimleri Kurulu adlı yeni bir kurul oluşturduk. 

Bilgiler süreç içerisinde değişime uğramaktadır.  Bugün risk gurubu tanımının kapsamı genişlemiştir 60 yaş üstü ile kronik rahatsızlığı olan herkes dahil edilmiştir. Yaş bir güvence olarak algılanmamalıdır. Asla belirti göstermeyen taşıyıcıların varlığı unutulmamalıdır. İzolasyon bugün için geçerli hayat tarzıdır. Test kapasitemiz artırdık. Günlük test sayısının 30 bine ulaşmasını planlıyoruz. Tespit ettiğimiz her vakanın temas zincirini tarıyoruz. Hastalığı seyrinde akciğer tutulumu solunum yetmezliği en dikkat çeken tablolardandır. BU hastalarımıza olabildiğince erken tedavi uyguluyoruz. Son günlerde hastalarımızda akciğer enfeksiyonuna geçiş oranında azalma sağladık. İlaç tedavisine erken başlamamızın bunda etkili olduğunu düşünüyoruz. İlacı erkenden temin ettik ve hastalarımıza ücretsiz olarak ulaştırmayı başardık. 

Sağlık sistemimizin gücü hepimize güven verecek düzeydedir. Çalışmalar devam ediyor.

Bakanlık olarak plazma çalışmalarına öncülük ediyoruz. Araştırma aşamasındaki bu sürecin kesin sonuç olarak sunulması yanıltıcı olabilir.

Hastalığa karşı elimizde mevcut olan güç izolasyon kuralıdır. Hastalarımızın kendini izole etme koşulundan taviz vermemiz mümkün değildir. Dijital yöntem ile hastalarımızı tedavi edeceğiz.

Bütün tedbirlerimize rağmen virüs bulaşmaya devam ediyor, bunu kontrol altına almak zorundayız.

Temastan kaçının sosyal mesafeyi koruyun.

Kovid-19'da son 24 saatte vaka sayısı 3 bin 892, vefat sayısı 76, toplam vefat sayısı ise 725'e ulaştı.

Şifa bulan hastalarımızın sayısı artıyor. Test sayısı ve pozitif vakalara bağlı taramalar arttıkça tanı sayısında da artış oluyor. Virüs, gücünü temas ortamından alıyor. Virüse bu fırsatı tanımayalım. Evde kalalım.

Türkiye genelindeki dağılımda İstanbul, Ankara, İzmir, Körfez, Kocaeli, Sakarya, Zonguldak bu noktalarda yoğunluk fazla.

Yapılan test sayıları her geçen gün artıyor ve 20 bine kadar çıktı. Test sayısı arttıkça vaka sayısı da artış gösteriyor.

Vefatların 60'la 85 yaş arasında yoğunlaştığını ve erkeklerin oranının kadınlara göre fazla olduğunu söyleyebiliriz.

Biz vakalarımızı ve temasta olanları ve şüpheli olan vakalarımızı takip etmek ve izole olmalarını evde takibini hareketliliğini görmek üzere bir çalışma yapıldı. Bu üç operatör ve BTK'nın iş birliğiyle olan bir tablo. Herkes bir aplikasyon geliştirdi. Hastalarımız aplikasyonu indirmek zorundalar.

Şunu unutmayalım, insanlık nice büyük tehlikelerin hakkından geldi. Burada da biz başarıya ulaşacağız. Süreci takip ederken olumlu gözlemlerimiz var. 

Herkes kurallara uysun, hep birlikte bu hasarı en aza indirgemiş olacağız. 

SORU CEVAP 

(Pandemi Hastanesi) İki tane bin yataklı hastane planlandı. Bu hastaneler Atatürk Havaalanı ve Sancaktepe'dir. Bu iki hastaneyi tek katlı, içinde ameliyathaneleri de olan ve bütün odaları yoğun bakım odaları olabilecek şekilde tasarladık. Bu hastaneler gerektikçe kullanılacak hastaneler olacak.

Bütün Türkiye'deki yoğun bakımlardaki oranımız yüzde 62'yi geçmedi. 

Hem bugün ihtimal dahilinde olduğunda hem de yarın bu anlamda bu hastaneleri geçici gibi düşünmeyip kalıcı kullanmak üzere planladığımızı söylemek istiyorum. 

Sancaktepe'deki de hastaneye yakın alan olmuş olacak.

(Sağlık çalışanları) Önümüzdeki birkaç gün içerisinde açıklanmış olacak. Bu konu hakkında çalışmalarımız var, yeni alımlarımız olacak diyebilirim.

Şu dönemde herkesin kendisini özellikle olabiliyorsa evde izole etmesini, zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamasını ifade ediyoruz.

Özel sektör dahil olmak üzere minimal personellere devam edilmesi konusunda Bilim Kurulu tavsiyesi vardı. Bunu da özellikle önemsiyoruz.

Toplamda 83 milyonun olabildiğince kendilerini izole etmesini önemsiyoruz. Zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmamasını, toplu alanlarda mutlak maske kuıllanılmasını özellikle istiyoruz.

Hemşire sayısıyla ilgili müracaatlar yapılmış oldu. Kamu zaten herhangi bir ücret alınması söz konusu değil. Özel hastaneler de yoğun bakımda yatan hastalardan ücret alamazlar.

Toplu alanlarda ve iş yerinde maskenin zorunlu olduğunu ve yer yer denetimlerin yapılacağını söylemek istiyorum.

Biz bu ilacı vaka görülmeden önce 1 milyon kutuyu depoladık. 

Her hastamıza erken dönemde başladığımızı bunun da sonuçlarını demin gösterdiğim grafikte de söylemek istiyorum.

Bilim Kurulu son safhada değil erken dönemde daha faydalı olacağını ve virüsün hücreye girişini engellediğini söylüyor.

Biz sağlık kuruluşlarına ücretsiz olarak veriyoruz. Sağlık altyapısı olan en güçlü olan ülkelerden hatta Avrupa ülkelerinden iki kat solunum cihazı olan ülkeyiz.

Bizim dünyada yine örneği olmadığı şeklinde şehir hastanelerinin bütün odaları yoğun bakıma dönüştürebilir hastaneler olduğunu söylemek istiyorum.

Bu dönemde izolasyon son derece önemli.

Maskeyi takarak güvende olduğumuzu hissedip lütfen dışarı çıkmayalım. Maske zorunlu dışarı çıkma söz konusuysa olmalı. Sosyal mesafeye mutlak uymalıyız.

Eczanelerden ücretli maske satışı yasaktır. İsterlerse ücretsiz verebilirler. Parayla maske satışı asla olmayacaktır.