SAĞLIKLI YAŞAM PROJESİ’YLE SPOR YAPAN HANIMLAR SAĞLIĞINA KAVUŞUYOR

SAĞLIKLI YAŞAM PROJESİ’YLE SPOR YAPAN HANIMLAR SAĞLIĞINA KAVUŞUYOR

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Obezite ile Mücadele ve Hareketi Sağlıklı Yaşam Projesi’yle hayatlarında devrim yapan ev kadınları sağlıklı yaşama adım atıyorlar.
Seka Sporcu Eğitim Merkezi’nde hanımlar 12 hafta süresince haftada 3 gün 45 dakika step, aerobik ve plates yapıyor. 60 yaşındaki Makbule Bülbül, 2013 yılında katıldığı program sayesinde 8 kilo vererek, tekrar eski sağlığına kavuştuğunu belirtti.
Bel ve boyun fıtığı rahatsızlığı olan Makbule Hanım, spor sayesinde sağlığına kavuştu. Kiloları sebebiyle hayat kalitesinin düştüğünü ifade eden Makbule Bülbül, “Artık eski elbiselerimi giyebiliyorum, torunlarımla eskisi gibi ilgilenebiliyorum” dedi.
İnkilap İlkokulu’nda 30 yıl öğretmenlik yapan Makbule Bülbül, yatalak hasta olan eşine bakıyor. Aşırı kiloları sebebiyle sağlık problemleriyle boğuştuğunu söyleyen Makbule Hanım, Büyükşehir Belediyesi’nin Obeziteyle Mücadele ve Hareketi Sağlıklı Yaşam Projesi kapsamında 3. gruba katıldığını ve 3 aylık program sonunda 8 kilo vererek, tekrar eski sağlığına kavuştuğunu söyledi.
Programa katılan ev kadınları sağlık taramalarının ardından 50’şer kişilik gruplar halinde eğitime alınıyor. Eğitimler step, aerobik, plates gibi uygulamalı egzersiz programlarının yanı sıra genel beslenme, ilk yardım, sporcu sağlığı gibi teorik derslerden oluşuyor. Eğitimler Seka Sporcu Eğitim Merkezi’nde uzman eğitmenler kontrolünde gerçekleştiriliyor. Bayanlar her eğitim ayının sonunda vücut analiz cihazında kilo kontrolünden geçerek mevcut beden değerlerini öğreniyor. Projeye, 20-60 yaş arası ev hanımları katılabiliyor.
Başvuru yapan kişilerin laboratuar ölçümleri (kan yağları ölçümleri, hemogram, biyokimya vb), antropometrik ölçümleri (boy, kilo, vücut yağ oranı analizi, bel, göğüs, kalça, sağ bacak ölçümleri), EKG ölçümleri yapılarak kapsamlı muayeneden geçiriliyor. Projeye egzersiz yapmasında sorun olmayan kişiler katılabiliyor.
Sağlıklı insanlar sağlıklı kentlerde yaşar anlayışıyla hareket ettiklerini her fırsatta dile getiren Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da, yürüyüş sporuna büyük önem veriyor. Kocaeli’nin her köşesindeki doğal yürüyüş ortamlarını dolaşan ve bunların hayata kazandırılmasında öncülük eden Başkan Karaosmanoğlu, haftanın üç günü kent genelinde vatandaşlarla doğal yaşam yürüyüşlerine katılıyor.
Kocaeli’nde 35-70 yaş arası kişilerde diyabet görülme sıklığı 2009’da yüzde 11,8 iken 2012’de yüzde 17’ye yükseldi. Bu sonuçlar göz önünde bulundurulduğunda önümüzdeki yıllarda sağlıksız yaşam oranı hızla artacak, hareketsiz yaşam ölüme kadar gidebilen sonuçlar ortaya çıkaracak. Projede elde edilen sonuçlara göre sağlıklı bir hayat için doğru beslenme ve fiziksel hareketlilik gereklilik haline geldi.
Kocaeli’nde 38-73 yaş arası kadınlarda 88 santim olması gereken bel çevresi genişliği 96,3 cm, erkeklerde ise 102 cm olması gereken bel çevresi 99,8 cm olarak ölçüldü. Bu duruma göre kadınlar sağlıksız yaşam koşullarına erişmişken, erkekler de riske doğru adım adım ilerliyor.