Sahil Güvenlik Komutanlığı Gücüne Güç Kattı

Sahil Güvenlik Komutanlığı Gücüne Güç Kattı

Tamamen Türk mühendis ve işçilerinin eseri olan yerli yapım arama kurtarma gemisi TCSG Yaşam, Mersin’de hizmete girdi. Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığı emrinde hizmete başlayan ve son teknolojiyle inşa edilen TCSG Yaşam gemisi, hızı, yük deplasmanı, helikopter pisti ve 8 gün boyunca denizde kalma kabiliyetiyle her türlü imkana sahip.
Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığı, Akdeniz’de icra ettiği görevleri kapsamında emrine dahil olan arama kurtarma gemisi TCSG Yaşam ile gücüne güç kattı. RMK Marine Tersanesi tarafından tamamen Türk mühendis ve işçileri tarafından inşa edilen TCSG Yaşam gemisinin Mersin’de göreve başlaması dolayısıyla tören düzenlendi. Mersin Limanı 3 nolu rıhtımda demirli gemide gerçekleştirilen törene, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı Albay Fatih Erhan ile protokol üyeleri katıldı.
TCSG Yaşam gemisiyle ilgili bilgilendirmenin ardından TCSG Yaşam Komutanı SG Yarbay Oğuz Balbek’in ant içmesi ile başlayan törende konuşan Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı Albay Erhan, TCSG Yaşam gemisinin, Sahil Güvenlik Komutanlığı’nı dünyadaki sahil güvenlik komutanlıkları arasında özel bir seviyeye taşıdığına inandıkları ve Türk denizcilik gücüne önemli katkılar sağlayan Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemileri Projesi’nin 4.‘sü ve son gemisi olduğunu söyledi. Geminin, Suriye sınırından Muğla sınırına kadar olan yaklaşık bin 200 kilometredeki sorumluluk alanlarında görev icra etmek üzere Mersin’de göreve başladığını belirten Albay Erhan, “‘Dosta Güven, Umutla Yaşa’ parolasıyla isimleri Dost, Güven, Umut ve Yaşam olarak belirlenen Sahil Güvenlik arama kurtarma gemilerinden Dost, Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı emrinde Samsun’da, Güven Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı emrinde İstanbul’da, Umut Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanlığı emrinde Marmaris’te, Yaşam ise Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığı emrinde Mersin’de konuşlanmıştır” dedi.
Bu gemilerin başta denizde can ve mal emniyeti olmak üzere düzensiz göç ve kaçakçılıkla mücadele ile yasa dışı su ürünleri avcılığının önlenmesi gibi her türlü asayiş olaylarında imkan ve kabiliyetlerine önemli katkılar sağladığını vurgulayan Erhan, “TCSG Yaşam, milli tersanemizde Türk mühendis ve işçilerinin yoğun çalışmaları ve alın teri ile denizcilik sektörünün son teknoloji yeteneklerine sahip olacak şekilde inşa edilmiştir. Bin 700 ton deplasman hacminde, 90 metre boyunda, 12 metre genişliğinde, 22 deniz mili sürat yapabilen, kesintisiz olarak 8 gün boyunca denizde kalarak 3 bin deniz mili yol kat edebilen TCSG Yaşam, arama kurtarma merkezi, helikopter platformu ve harici yangın söndürme sistemleri yanında acil tıbbi müdahale odası ve ekibi, dalgıç personeli gibi denizde hayat kurtarmaya yönelik her türlü imkan ve kabiliyete sahiptir” diye konuştu.
“SAHİL GÜVENLİK KOMUTANLIĞIMIZ DÜNYA ÇAPINDA BİR BAŞARIYI İÇERMEKTEDİR”
Mersin Valisi Güzeloğlu da TCSG Yaşam gemisinin Mersin’de hizmete girmesinden büyük mutluluk duyduğunu kaydetti. TCSG Yaşam gemisinin Türk mühendislerinin, işçilerinin el emeği, gayreti ve Türkiye’nin gücüyle üretilmesinin büyük bir başarı olduğunu dile getiren Güzeloğlu, “Bugün Akdeniz Bölge Komutanlığı bünyesinde sularımızın ve sınırlarımızın emniyet ve güvenliğinin tesis edilmesi başta olmak üzere bu onurlu görevi üstlenecek Yaşam gemisinin güçlenen, gelişen ve her gün daha güzel bir geleceğe doğru kararlı bir şekilde yol alan ülkemizin gücüne güç katacağının altını çizmek istiyorum” ifadelerini kullandı.
Savunma ve güvenliğin, içinde yaşadığımız coğrafyanın, çevremizdeki risk alanlarının ve asimetrik anlamda yaşanan teknik algılarının karşısında en önemli ve temel öncelikleri ve görevleri olduğunu ifade eden Güzeloğlu, “Sahil Güvenlik Komutanlığımız kuruluşundan bu yana sahillerde ve kıyı emniyetinden başlayarak, ülkemiz sınırlarının korunması, bu alandaki suç ve suçluyla mücadelenin sınırı aşan suçlar ve her düzeydeki ülkemizin güvenliğine dönük unsurların karşısındaki en önemli ve en değerli güvenlik birimimizdir. Kuruluşundan bugüne her geçen yıl gelişen, dünya çapında bir başarıyı ve müdahale gücünü içeren bir komutanlık olarak gerçekten bugün gururla izlediğimiz çalışma ve başarılarından büyük bir mutluluk duyduğumuz, İçişleri Bakanlığı’na bağlı bir güvenlik birimimiz haline gelmiştir. En büyük mutluluğumuz, bu Yaşam gemisi dahil gemilerimizin inşanın ilk gününden bugüne kadar Türk mühendisinin, işçisinin emeğinin yanı sıra Sahil Güvenlik Komutanlığımızın gemiye komuta eden komutanından her düzeydeki çalışanına kadar birlikte üretilen, güvenlik öncelikleri ve teknolojik gelişmeler dahil içselleştirerek gerçekleştirilen büyük bir başarının eseri ve emeği olmasıdır. Güvenlik vazgeçilmez önceliğimizdir. Bugün hizmete girecek Yaşam gemimizde başta güvenliğin temin ve tesis edilmesi olmak üzere Akdeniz Bölge Komutanlığı sorumluluk sınırlarında insani yardım, müdahale, denizde kurtarma ve her düzeydeki deniz kirliliği başta olmak üzere birçok alanda çok önemli bir görev icra edecektir ve eminim denizlerimizde Türkiye’nin gücünü, Türk bayrağını hepimiz için gururla dalgalandıracaktır” şeklinde konuştu.
Gemideki teknolojinin dünyayla yarışır düzeyde olduğunun altını çizen Güzeloğlu, şunları söyledi: “Yaşam gemisi, dünya çapındaki arama kurtarma gemileri içerisinde hızıyla da önde. 22 knot düzeyinde bir deniz mil hızına sahip. Buna bağlı olarak eş zamanlı denizde hem arama hem de kurtarma faaliyeti icra edecek botlarımız var. Burada çok uzun menzilli radar ve haberleşme imkanlarımız var. Ankara genel karargahla doğrudan haberleşebilecek bir telsiz sistemimiz var ve tüm bunlara bağlı olarak da Sahil Güvenlik Komutanlığımızın sloganı olan ‘Akdeniz bizimle güvenli’ diyoruz. Yaşam gemimizde bu güven çok daha belirgin hale geliyor.”
Güzeloğlu, konuşmasının ardından Gemi Komutanı Yarbay Oğuz Balbek’e TCSG Yaşam gemisinin hizmete giriş belgesini verirken, Albay Erhan da Komutanlık Flandırası’nı verdi. Güzeloğlu ve beraberindekiler daha sonra TCSG Yaşam gemisini gezdi.
TCSG YAŞAM GEMİSİ HAKKINDA
Deniz şartlarından en az şekilde etkilenebilmesi için 1 adet çift kanatlı yalpa sabitleyici sistemiyle donatılan Arama Kurtarma TCSG Yaşam gemisi, deniz suyundan günde 10 ton içme suyu üretebilme kapasitesine sahip. AB-412 Sahil Güvenlik helikopterinin iniş, kalkış ve konuş yapabilme imkan ve kabiliyetinde olan gemide, hava/su üstü arama ve seyir olmak üzere 2 adet radar sistemi bulunuyor. Gemide ayrıca, 1 adet çift namlulu 40 mm otomelara top ve 2 adet 12,7 mm makineli tüfek yer alırken, 2 adet 30 deniz mili sürate ulaşabilen hızlı kurtarma botları ve yangına müdahale amacıyla baş ve kıç tarafında 2 adet su topu mevcut.