‘Şahin’ ve ‘Aslan’ vurdu ‘Asena’ yakıt ikmali yaptı

‘Şahin’ ve ‘Aslan’ vurdu ‘Asena’ yakıt ikmali yaptı

Saat 22.00’de Akıncı 4. Ana Jet Üssü hava trafik kontrol operatörü, Esenboğa Havalimanı operatörü ile iletişim kurarak, üsten 2 F-16’nın kalkacağını duyurdu. Aslan 1 ve Aslan 2 kod isimli iki F-16’nın kalkmasının ardından, Aslan 1, Esenboğa’dan yükseliş izni istedi. Pilota uçuş amacı sorulduğundaysa, yanıt ‘özel görev, Ankara üzerinde uçacağım’ oldu. Ardından, Esenboğa’ya telefon yağmaya başladı. Alçaktan çok hızlı uçan jetlerin varlığı soruldu. Saatler 22.20’yi gösteriyordu.


VERİCİLERİ KAPATTILAR

Esenboğa hava trafik kontrolü, gelen raporlara anlam veremeyerek, Akıncı hava üssünden açıklama istedi. Akıncı’dan gelen cevapta, uçakların IFF vericileri kapalı uçtukları ve Şahin kod adlı iki F-16’nın daha alçak irtifada uçmakta olduğu söylendi. Şahin kod adlı uçaklar, sivil hava trafiğine tehdit oluştururken, bu sebeple alternatif yollara yönlendirdi. Bundan kısa süre sonra Asena 2 isimli bir KC-135R tanker uçağı İncirlik’ten havalandı. Bu uçağın havalandığı Ankara’daki Mode-S kayıtlarınca da doğrulandı. Bu noktada Esenboğa’nın söz konusu F-16’lar ve KC-135R ile iletişimi kalmazken, uçaklar Asena 2’den yakıt almaya başladı.

ŞEHİRLERDE İT DALAŞI

Darbeyi destekleyen ve sayıları 6 olduğu sanılan F-16’lara karşı, Dalaman, Erzurum ve Balıkesir’den F-16’lar havalandı. İki tarafın savaş uçakları Ankara ve İstanbul üzerinde it dalaşına girdi, ancak birbirlerine ateş etmediler. Sonrasında Asena 2 Ankara’dan ayrılıp Kastamonu üzerinde daire çizmeye başladı. Onun yerine gelen Asena 3 tanker uçağı darbe yanlısı F-16’lara havadan yakıt ikmal desteği sağlamayı sürdürdü. Darbe yanlısı uçakları durdurmak için gelen F-16’lardan ikisi Asena 2’yi düşürmek için yöneldi ancak uçağın yerleşim birimleri üzerinde olması nedeniyle aşağıda sivil halkın zarar görmesinden endişe ederek bundan vazgeçtiler.

SİLAH YÜKLÜ KARGOLAR

Darbecilere bağlı bir AH-1 Cobra helikopteri TBMM’ye ve sokaktakilere ateş açtı. Bir helikopter de Türksat’ı vurdu. Ancak bu helikopter darbe karşıtı bir F-16 tarafından düşürüldü. Bu sırada Sikorsky S-70A model bir helikopter MİT binasının kapılarına ateş açtı. Bu helikopter tesise darbeci komandoları indirerek MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ı kaçırmaya çalıştı, ancak isabet aldı ve düşürüldü (konfirme edilmiyor). Hava Kuvvetleri bünyesindeki bir AS532 arama kurtarma helikopteri İstanbul Moda’da Hava Kuvvetleri Komutanı ve üst düzey havacı generallerin bulunduğu düğünü bastı. Helikopterden inen darbe yanlısı havacı komandolar tüm komutanları kaçırdı. C-160 ve A400M model 8 kargo uçağı tamamen silah ve mühimmat yüklü olarak Kayseri’den havalandı ve Malatya’ya indi. Bunlardan biri ‘Esem 26’ çağrı adını kullanıyordu. Bu silahlar darbede kullanılacaktı.

ERDOĞAN’IN UÇAĞI...

Darbe yanlısı F-16’lar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uçağı TC-ATA’yı Dalaman’dan İstanbul’a gelirken vurmak istedi. Hatta iki darbeci F-16 bazı raporlara göre uçağı havada tespit dahi etti. Ancak radarda kimliğini gözlemek için TC-ATA olan ismini THY 8456 olarak değiştirip Türk Hava Yolları’nın bir sivil uçağı gibi davranan Gulfstream IV model uçağa gerçekten kilitlenip kilitlenmedikleri bilinmiyor. Ancak pilotların radarda THY uçağı olarak görülen bir uçağı düşürme riskine girmek istememiş olabilecekleri düşünülüyor. Erdoğan’ı taşıyan TC-ATA Dalaman’dan İstanbul Atatürk Havalimanı’na ulaşmak üzereyken havaalanı da darbe yanlılarının elinden alındı. Uçak tüm ışıkları kapatılmış ve kulesi askerler tarafından zaptedilmiş olan havalimanına bu olayın ardından inebildi.

VE ERTESİ SABAH

16 Temmuz sabahı da F-4E 2020 model savaş uçakları Eskişehir’den havalanarak 4’üncü Ana Jet Üssü’nün (Akıncı) pistlerini yeni uçuşları engellemek için bombaladı. Bu sırada bir F-16 da Ankara’nın batısında devriye uçuşu gerçekleştirdi. Aynı günün öğle saatlerinde ise 131’inci filodan E-7 AEW uçağı ile 142’nci filodan bir F-16, küçük uçaklarla ya da helikopterlerle darbecilerin Yunanistan’a kaçışını engellemek için devriye uçuşu yapmaya devam etti.

DARBECİLERİN ATEŞ AÇTIĞI HEDEFLER

The Aviationist, darbe girişimi sırasında ateş açılan hedeflerin listesini de yayımladı.

-Polis Özel Harekat karargahı

-Polis Havacılık Dairesi karargahı

-TBMM

-İl Emniyet Müdürlüğü

-Yenimahalle MİT karargahı

-Gölbaşı Türksat binası

-Beştepe Cumhurbaşkanlığı Külliyesi

ANKARA’YI VURAN JETLER DİYARBAKIR’DAN KALKMIŞ

Darbe girişimi sırasında Ankara’da kritik noktaları vuran 6 savaş uçağının Diyarbakır 8. Ana Jet Üssü’nden kalktığı belirtildi. Aynı üste daha sonra, 2 savaş uçağının da aldıkları talimatla, darbe girişimine karşı durmak ve havalanan diğer savaş uçaklarını indirmek için havalandığı öğrenildi. Ankara’yı bombaladıkları belirtilen 6 jet başka üslere indi.

GENERALLER İZİNDEYDİ

Darbe girişiminin gerçekleştiği 15 Temmuz akşamında Diyarbakır 8’inci Ana Jet Üssü’nde general bulunmadığı belirtildi. 2’nci Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezi Komutanı Tümgeneral Atilla Darendeli’nin izinde olduğu, 8’inci Ana Jet Üssü Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Deniz Kartepe’nin ise, İstanbul’da bir havacı generalin kızının düğünde olduğu öğrenildi.