Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, Sapanca Gölü’nün Son Durumunu Değerlendirdi

Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, Sapanca Gölü’nün Son Durumunu Değerlendirdi

Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, Sapanca Gölü ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Coş, gölü besleyen dereler üzerindeki şişeleme tesisleriyle ilgili ise “Ruhsatlı kaynaklar dışında başka kaynakları kullanmaları söz konusu değil. Olursa direk müdahale ederiz” dedi.
Sapanca Gölü’ndeki kritik su seviyesi ile ilgili konuşan Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, gölün korunması için başta bakanlık olmak üzere, tüm kurumların gerekli hassasiyeti gösterdiğini ifade ederek, “Bu konu hakkında mevcut durum ve senaryolar değerlendiriliyor. İlmi ve Fenni ne gerekiyorsa yapılıyor, yapılacak. Bakanımızın da ifade ettiği gibi, şu noktada korkulacak bir durum yok. İleriye yönelik Sapanca Gölü’nden içme ve kullanma suyunun azaltılmasına yönelik projeler var. İlimiz ve Kocaeli bu projeleri tamamladığında Sapanca Gölü’ne daha az ihtiyaç duyulacak. Özellikle yağışın azaldığı dönemlerde yaşanan sorunlarla karşılaşılmamış olunacak” dedi.
Göl konusunda şuan için tehlikeli bir durum olmadığının altını çizen Vali Coş, “Bütün tüketiciler suyu tasarruflu kullanmalı. Atık suların değerlendirmenin yoluna gidilmeli. Dünyada su kaynaklarına yönelik talep artışı söz konusu. Bütün kullanıcılar, sudan tasarruf eden araç ve gereçleri kullanmalı” dedi. Yerel yönetimlere de seslenen Vali Coş, pek gündeme getirilmeyen bir gerçek olduğunu da vurgulayarak, “Yerel yönetimler şebeke kaçaklarını asgariye indirmeli. Şebekelerin eski oluşu nedeniyle meydana gelen kayıplar iyi kontrol edilmeli. Son zamanlarda yapılan yatırımlarla bu kaybın azaltıldığını biliyoruz” şeklinde konuştu.
Fenni ve bilimsel imkânlar dâhilinde tüketicilerden bilim adamlarına, resmi kurumlardan vatandaşa kadar hassas olunması gerektiğini vurgulayan Coş, vatandaşların bu konuda giderek daha fazla duyarlılık gösterdiğini söyledi.
Gölü besleyen dereler üzerindeki şişeleme tesisleriyle ilgili konuşan Coş, “Bu tesislerin Sapanca Gölündeki su kaybına ciddi etkisi olduğu yönünde elimizde net bir veri yok. Bu tür gayri resmi ve bilimsel olmayan görüşler var. Ancak, biz buna rağmen denetimlerimizi sıklaştırdık. Ruhsatlı kaynakları dışında, başka kaynakları kullanmaları söz konusu değil. Olursa direk müdahale ederiz” dedi.
Bu firmaların kapasite artırma taleplerini de inceleyerek ve gelişi güzel onay vermediklerinin altını çizen Vali Coş, herkesin müsterih olması isteyerek, “Öncelik kamunun ve çoğunluğun menfaatinden yanadır. Bizim birkaç firmaya yararı olacak, çoğunluğun zararına olacak bir uygulamayı kabul etmemiz mümkün değil. Bu tür iddialarda en ufak bir doğruluk payı olduğunda düşünmeden yasal işlemi yaparız” ifadelerini kullandı.