Salçalık Domateste Sözleşme Sıkıntısı

Salçalık Domateste Sözleşme Sıkıntısı

Türkiye’deki salça fabrikalarının domates ihtiyacının yarısını karşılayan Karacabey ve Mustafakemalpaşalı çiftçiler, rekolte düşmesine rağmen taahhüt ettikleri ürün bedelinin aynı kalmasından şikayetçi.
Karacabey’de yapılan toplantıda, sanayicinin sözleşmeli üreticiye verdiği fiyatta iyileştirme yapması istendi. Mustafakemalpaşalı üretici temsilcilerinin de katıldığı toplantıda konuşan Karacabey Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Karaca, domates tarımının devam etmesi için çiftçinin piyasa şartları altında ezilmemesi gerektiğini söyledi. Karaca, “Çiftçilerimiz salça fabrikalarıyla et ve tırnak gibi ayrılmaz birer parça. Her iki tarafın ekonomik şartlar çemberinde birlikte yaşaması ve yaşatılması gerekir. Bu yılın fiyatlarına baktığımızda fabrikalara sözleşmeli olarak domates teslim eden çiftçi kardeşlerimizin mağdur edildiği net olarak görülmektedir. Salça fabrikalarının kendileri için ana madde kaynağı durumundaki ve firmalarına bağlılık gösteren domates üreticilerini ekonomik yönden korumaları gerekmektedir. Bugünkü şartlarda sözleşmeli üreticilere kilosu 21-22 kuruştan değil, 26 kuruştan ödeme yapılmalıdır. Fabrikaları bize jest yapmaya davet ediyorum” diye konuştu.
Aşırı yağışlar sebebiyle Karacabeyli çiftçilerin domates ekimini geç yaptığını anlatan Karaca, bu yüzden mahsulde hastalık olduğuna işaret etti.
Karacabey Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu ise, tek taraflı sözleşmeden yıllardır sıkıntı çeken çiftçinin aynı şeyleri yaşadığını hatırlattı. “Köşe başlarında kilosu 50 kuruştan bile domates alınıyor” diyen Karahasanoğlu, buna rağmen kazanan sanayicinin düşük fiyattan sözleşmeli ürün almaya devam etmemesi gerektiğini ifade etti.
Karacabey Ova Köyleri Sulama Birliği Başkanı Sami Özseçen, çiftçinin örgütlenmesi ve Üretici Birlikleri Yasası konusunda bilinçlendirilmesiyle bu meselenin ortadan kalkacağını savunurken, Mustafakemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Mehmet Aydemir ile Karacabey Muhtarlar Derneği Başkanı Kemalettin Vural, fabrikalara sözleşmeli fiyatı artırmaları çağrısında bulundu.
Toplantıya katılan Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan ve Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan da, çiftçinin mağduriyetinin giderilmesi için ellerinden geleni yapacakları mesajını verdi. ‘Çiftçi ve sanayici her zaman birbirlerine lazım’ diyen belediye başkanlarının öncülük edeceği iki komisyon, fabrikalarla görüşmeler yaparak çiftçinin mağduriyetinin giderilmesine çalışacak.