Salgın durdurulamıyor

Salgın durdurulamıyor


Çin’in Wuhan kentinde 12 Aralık 2019’da ortaya çıkan koronavirüs salgınında ölenlerin sayısının 81’e yükseldiği belirtildi. Dünya genelinde 2 bin 800 kişinin hastalıktan etkilendiği bildirildi. 2 bin 744 kişinin virüsten etkilendiği Çin’in 17 kentinde 50 milyon kişi karantinada tutulurken, ölenlerin hepsinin bu ülkede olduğu kaydedildi.

‘Lancet’ açıkladı

Prestijli tıp dergisi Lancet, koronavirüsün bulaştığı 41 hasta üzerindeki araştırmaların sonucunda elde ettikleri verileri yayınladı. Verilere göre, virüse yakalananların yüzde 73’ü erkek. Hastaların yaş ortalaması ise 49. Hastaların yüzde 32’si virüsten önce diyabet, kalp hastalıkları ve yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklara sahipti. Hastaların yüzde 66’sı Wuhan’da virüsün yayıldığı yemek pazarına gitti. Hastalığın ilk belirtisi yüzde 98’lik oranla yüksek ateşti. Hastalığın diğer yaygın belirtileri ise görülme sıklığına göre, öksürük, kas ağrısı veya yorgunluktu. Daha az görülen belirtiler, boğazda sıvı oluşumu (balgam),
baş ağrısı, akciğerlerde kanama ve ishaldi. Hastaların yüzde 55’inde nefes darlığı gelişti. Araştırmaya katılan
41 hastada da zatürre görüldü.

Çin’deki dünyanın en büyük film stüdyosu Hengdian Stüdyoları da çekimleri askıya aldıklarını duyurdu. Öte yandan ülke genelinde Çin Yeni Yıl tatili 2 Şubat’a, Şangay’da ise 9 Şubat’a kadar uzatıldı.

Ülkeler vatandaşlarını kurtarmaya çalışıyor

ABD’nin vatandaşlarını birkaç gün içerisinde Çin’deki karantina bölgesinden tahliye edeceğini açıklaması üzerine pek çok ülke de benzer girişimlerde bulunmaya başladı.

Fransa, Çin’de karantina bölgesinde olan 800 vatandaşı, Japonya ise 560 vatandaşı için uçak göndereceğini açıkladı. Çin’den Fransa’ya gelenler önlem olarak 2 hafta karantinada kalacak.

İspanya da karantina bölgesindeki 20 vatandaşı için girişimde bulunduğunu duyurdu.

Rusya da 140 vatandaşını tahliye etme konusunu gündeme getirdi.

İngiltere’de ise bakanlar, Wuhan’da mahsur kalan 200 İngiliz’i geri getirme konusunda kararsız olduğundan henüz somut bir adım atılmadı. Sağlık Bakanlığı, İngiltere vatandaşlarını getirmeyi savunurken; Dışişleri Bakanlığı, Britanya topraklarına virüsün bulaşmasından endişe duyuyor.

100 Avustralyalı çocuğun, Çin’de karantina altındaki bölgede olduğu iddia edildi.

FIBA olimpiyat elemeleri Belgrad’da

Uluslararası Basketbol Federasyonu’ndan (FIBA) yapılan açıklamada, 6 - 9 Şubat tarihlerinde Çin’in Foshan kentinde düzenlenmesi planlanan kadınlar olimpiyat elemelerinin aynı tarihte Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da yapılacağı kaydedildi.

Endonezya Kamu Denetçiliği Kurumu, koronavirüs nedeniyle Çinlilerin ülkeye girişlerinin geçici süreyle yasaklanması çağrısı yaptı.

Güney Kore yeni tip koronavirüs sebebiyle alarm seviyesini yükseltti.

Moğolistan koronavirüs (2019-nVoC) nedeniyle Çin ile arasındaki sınır kapısını kapattığını duyurdu.

Gates’den 10 milyon dolar

ABD’li milyarder Bill Gates ve eşi Melinda Gates’in kurduğu küresel sorunları çözmeyi amaçlayan vakfın, koronavirüs ile mücadele için 10 milyon dolar bağışladığı açıklandı. Bu bağış, Çin ile Afrika arasında paylaştırılacak.

Avrupa Birliği (AB) salgını görüşmek için sağlık güvenliği komitesini toplayacağını duyurdu. Sözcü Stefan de Keersmaecker, Çin’den tahliye kararlarını üye ülkelerin aldığını, ihtiyaç durumunda komisyonun destek vermeye hazır olduğunu ifade etti.

Pekin’de virüsten ilk ölüm yaşandı

Çin’in başkenti Pekin’de, ülkede hızla yayılan yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgınında bir kişi hayatını kaybetti. Pekin Belediyesi Sağlık Komisyonu’ndan yapılan açıklamaya göre, 8-15 Ocak tarihleri arasında Wuhan’da bulunan 50 yaşındaki bir kişiye başkente döndükten sonra 22 Ocak’ta 2019-nCoV teşhisi kondu. Hastanın tedavilere cevap vermeyerek hayatını kaybettiği ifade edildi.