Sameks Ağustos Ayında 54,09’a Yükseldi

Sameks Ağustos Ayında 54,09’a Yükseldi

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) Satınalma Müdürleri Endeksi (SAMEKS) Ağustos ayında önceki aya göre 2,38 puan artışla 54,09 değerine yükseldi.
MÜSİAD tarafından hazırlanan SAMEKS’in Ağustos ayı sonuçları açıklandı. Sanayi ve hizmet sektörlerini içeren SAMEKS bileşik endeksi, Ağustos ayında 2,38 puan artışla 54,09 değerine yükseldi. SAMEKS, Ağustos ayında 54,09 değeriyle, 6 aydır 50 baz puanın üzerinde seyrederek ekonomik canlılığa işaret etti. Endekste görülen bir önceki aya göre artışın en önemli sebepleri, sanayi sektöründeki siparişlerin artması ve hizmet sektörü iş hacmindeki genişleme oldu.
Sanayi endeksi, ağustos ayında 54,93 değerine yükselerek sektördeki toparlanmanın bir miktar hareketlendiğine işaret etti. Başta yeni siparişler olmak üzere, girdi alımları ve üretimdeki belirgin artışlar, sanayi endeksindeki yükselişin en önemli nedenlerini oluşturdu. Üretim alt endeksi, ağustos ayında yeni siparişlerin ve satın alımların artmasıyla temmuz ayına göre 3,22 puan artışla 57,03 puana yükseldi. İstihdam alt endeksi ise, 4,72 puan gerilemiş olsa da 50 baz puanın üzerinde seyretmesi sektörde ilave personel alımının devam ettiğini gösterdi.
Son 4 aydır düşme eğiliminde olan hizmet endeksi, ağustos ayında 2,61 puan artarak 53,75 puana yükseldi. Hizmet endeksinin önceki aylara göre artışı, sektördeki iyimser görünümün kuvvetlendiğini gösterdi. İş hacmi, girdi ve hammadde alımlarındaki artışın bu yükselişte en önemli rolü oynadığı görüldü. Diğer taraftan bir önceki aya göre teslim süresi alt endeksinde görülen 8,02 puanlık düşüş de hizmet sektörü firmalarındaki hareketlenmeye işaret etti.
Endeks verilerine MÜSİAD Ekonomik Araştırmalar’ın yorumunda ise şu ifadelere yer verildi: "Sanayi endeksinde gözlenen artışta, yeni sipariş (4,66 puan), satın alım (3,71 puan) ve üretim (3,22 puan) alt endekslerindeki gözlenen artışlar özellikle dikkat çekicidir.
Hizmet endeksi, 50 olan eşik değer üzerinde seyrederek sektördeki iyimser görünüme işaret etmekte ve gerçekleşen artışta iş hacmi (10,25 puan) ve satın alım (6,19) alt endekslerindeki artışlar özellikle dikkat çekicidir.
SAMEKS, temmuz ayında son 6 ayın en dip seviyesini görmüş; ağustos ayı verisiyle beraber tekrar artış eğilimine dönmüştür. 2. çeyrek sonu itibariyle ekonomik performansta gözlenen hız kaybına karşılık; ağustos ayı verisi, ekonominin genel gidişatına dair olumlu bir sinyal olarak değerlendirilebilir. 27 Ağustos tarihli Merkez Bankası Para Politikası kurulunun faiz indirim kararı ekonomik performansa olumlu yansıyacaktır.
Bununla beraber, son dönemde Irak’ta yaşanan istikrarsızlık ve siyasi belirsizlik gibi yakın jeopolitik riskler ve Rusya-AB ilişkileri ve ekonomilerindeki dengeler, beklentiler denkleminde önümüzdeki aylarda da ağırlığını hissettirecektir."