Şampiyon adayı küheylanlar vitrine çıkıyor!

Şampiyon adayı küheylanlar vitrine çıkıyor!

Türkiye, tay yetiştiriciliği alanında önemli bir ülke. Ekonomiye ciddi katkı sunan ata yadigarı mesleği canlı tutan kurum ise Tarım işletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM). Atçılık Daire Başkanlığı tarafından yetiştirilen taylardan bu yıl 9 milyon 208 bin lira gelir elde edildi. Fiyatları ile göz dolduran tayların önümüzdeki hafta yapılacak satışı için gözler yeniden Velifeendi Hipodromu'na çevrildi. Yenişafak'tan Murat Palavar'ın haberine göre TİGEM tarafından 11 Ekim Salı günü Veliefendi'de 'Elit' kategorisindeki safkan Arap taylar satışa sunulacak. Açık arttırma ile satılacak taylardan önemli bir getirinin elde edilmesi bekleniyor. Satışa çıkacak tayların fiyatları ev ve lüks araç fiyatları ile yarışıyor.


YILLIK MASRAFLARI 20-25'ER BİN LİRA

TİGEM; 3 işletmede at yetiştiriciliği yapıyor. Eskişehir'de Anadolu, Bursa'da karacabey Malatya'da ise Sultansuyu haralarının her birinde yüzlerce at besleniyor. İşletmeler arasında farklılık olmakla birlikte 1 baş tayın devlete yıllık üretim maliyeti 20-25 bin lira arasında değişiyor. TİGEM'in tüm işletmelerdeki at sayısının toplamı bin 206 adet.

230 BİN LİRALIK TAY

TİGEM'in önümüzdeki hafta Veliefendi'de yapacağı ihaleden önce ilk yaptığı açık arttırma Karacabey işletmesi'nde yapıldı. İhalede koşu tayı satışından toplam 7 milyon 48 lira gelir elde edildi. 157 adet Arap koşu tayı yeni sahiplerini buldu. En yüksek fiyata 230 bin lirayla Eymenat isimli tay satıldı. Koşu taylarının ihalesinin son bulmasının ardından sıra Elit tay satışı için yapılacak açık artırmada. Eylül ayında Veliefendi'de gerçekleştirilen elit tay satışında 16 tay satıldı. İhaleden 2 milyon 160 bin lira satış hasılatı elde edildi. TİGEM'in yıl başından bu yana yaptığı tay satışlarından elde ettiği taplam gelir 9 milyon 208 bin lirayı buldu.

10 YILDA 2500 YARIŞ ATI SEKTÖRE KAZANDIRILDI

TİGEM tarafından son 10 yılda atçılık sektörüne toplam 2 bin 552 baş yarış tayı kazandırıldı. Atçılık sektörüne her yıl 250 baş yarış tayı yetiştiriliyor. 2016 yılı koşu tayı satışlarının üçü Karacabey Tarım İşletmesi'nde gerçekleştirildi.

KÜHEYLAN'IN YETİŞTİĞİ HARA

Anadolu Tarım İşletmesi'nde (Eskişehir), 13 baş aygır, 111 baş kısrak ve toplam 391 baş at varlığı ile safkan Arap atı yetiştiriciliği yapılıyor. İşletme, 1815 yılında “Çifteler Hara-i Hümayunu” adı altında kuruldu, 1937 yılında arabistan'dan 48 baş kısrak ve 4 aygır alınarak bu haraya getirildi. Türk atçılığına katkı sağlayan nesiller yetiştiren bu aygırların arasında önemlilerden bazıları ise Küheylan Dabi, Alkuruş, Hilalüzzaman ve Kuruş Satra.

IRAK MENŞEİLİ ATLARIN MERKEZİ

Sultansuyu İşletmesinde (Malatya), 13 baş aygır, 107 baş kısrak ve toplam 365 baş at varlığı ile safkan Arap atı yetiştiriciliği yapılıyor. İşletme, Osmanlı İmparatorluğu döneminde, 1889 yılında cins atlar yetiştirmek amacıyla, “Sultansuyu Hara-i Hümayunu” adıyla kuruldu.

OSMANLI YADİGARI İŞLETME

Karacabey 'de toplam 450 baş at varlığı ile safkan Arap atı yetiştiriciliği yapılıyor. Orhan Gazi'ye kayınpederi Köse Mihal'in kızı Nilüfer Hatun'un çeyizi olarak verilen arazi üzerine kurulmuş, sonraki yıllarda haranın sınırları genişletildi. Günümüzde modern anlamda safkan Arap atı yetiştiriciliğinin temelini oluşturan “Baba Kuruş” Suriye'den, Baba Sa'ad ise Irak'tan 1933 yılında satın alındı. İşletmede bu iki atın anıt mezarları bulunuyor.