Samsun’da Tmmob Üyelerinden Torba Yasa Tepkisi

Samsun’da Tmmob Üyelerinden Torba Yasa Tepkisi

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Çevre Mühendisleri Odası Samsun Şubesi Üyesi Özcan Çolak, yaptığı açıklama ile ’torba yasa’da yapılacak düzenlemelere karşı çıktı.
Samsun’da TMMOB üyeleri, torba yasaya tepki gösterdi. Çevre Mühendisleri Odası Samsun Şubesi binasının önünde toplanan çok sayıda TMMOB üyeleri yazılı bir pankart açtı.
Konuyla ilgili olarak TMMOB İl Koordinasyon Kurulu adına bir basın açıklaması yapan Samsun Şubesi Üyesi Özcan Çolak, “Bilindiği üzere AK Parti iktidarı yasa düzenlemelerini genellikle ‘torba yasalar’ aracılığıyla yapmaktadır. Bunlardan sonuncusu yine rant eksenli bir tasarı olan, ‘İmar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’dır. Bu tasarı on üç ayrı yasada onlarca değişiklik yapılmasını öngörmektedir. Değişiklik yapılması öngörülen yasalar, örgütümüz TMMOB Yasası ile imar, yapı denetimi, kamu kurum ve kuruluşlarının ürettikleri mal ve hizmet tarifeleri, iskan, kültür ve tabiat varlıkları, çevre, tapu, kat mülkiyeti, İller Bankası, belediye yasaları ve belediye gelirleri ile ilgili yasalardır. Bu tasarı ile yapılmak istenen değişikliklerin birbirleriyle çok yönlü bağlantıları bulunmaktadır. Söz konusu tasarı, bugün ülkemizde egemen olan rant talanına dayalı sermaye birikim politikalarının en başta hedeflediği alanları kapsamaktadır. Bunlar, mühendislik, mimarlık, şehir planlama hizmetleri ve onlarla doğrudan bağlantılı olan kentsel-kırsal-kültürel-doğal varlıklarımızdır. Kamuya ve halka ait varlıklara el konulması ve arazi-mülkiyet düzenlemeleri üzerinden iktidarın denetimindeki inşaat sektörünün bir rant alanı olarak biçimlendirilmesi ana amaçtır. Bu nedenle biz mühendis, mimar, şehir planlama örgütleri olarak ’ülkemize, halkımıza, mesleğimize, örgütümüze sahip çıkıyoruz’ içerikli bir kampanya yürütüyor ve halkımızın desteğini bekliyoruz” dedi.
Basın açıklamasının ardından TMMOB üyeleri vatandaşlara, ‘TMMOB’a Dokunma’, ’İzin Verecek Miyiz’ yazılı broşür dağıttı.