"Şantajcı gazetecilik" dosyası Etik Kurulu'nda...

"Şantajcı gazetecilik" dosyası Etik Kurulu'nda...

Ercan Akyıldız yazısında,  kurum ve kuruluşları tehditle haraca bağlamak isteyen 'şantajcı gazeteciler'i mafyaya benzetti. 

İşre o yazı...

Çember daralıyor... 

Kurumları, kuruluşları ve kişileri, mafyayı andıran yöntemleriyle haraca bağlamaya çalıştılar. “Şantajcı Gazeteciler”in yaptıkları ayyuka çıkınca tepkiler artmaya başladı ve Bursa’da ciddi bir kamuoyu oluştu.

Bursa’da yapılan Cumhurbaşkanlığı Kamu Görevlileri Etik Kurulu toplantısında Kurul Başkanı Köksal Toptan’a sunduğumuz dosyada sorun ayrıntılarıyla yer aldı. Toptan, sorumuz üzerine aynı doğrultuda çalışan kurullarla işbirliği yapmaktan memnuniyet duyacaklarını söyledi.
                      
 
Gazeteci müsveddelerinin etrafındaki çember giderek daralıyor.
 
Yıllardır, “aba altından sopa göstererek” gazetecilik değil “itibar suikastçiliği” yaptılar.
 
Kurumları, kuruluşları ve kişileri, mafyayı andıran yöntemleriyle haraca bağlamaya çalıştılar.
 
Olumsuz şeyler yazmamak karşılığında yüksek paralar talep ettiler.
 
Haraç alabildiklerini rahat bıraktılar, kendilerine hak ettikleri tepkiyi verenleri ise hedefe koydular.
 
Belediye başkanları, milletvekilleri, bürokratlar, sanayiciler, OSB’ler, işadamları, eğitim kurumları, AVM’ler ve daha neler neler...
 
Her gün öyle haraç vakaları geliyor ki kulağımıza, yıllardır basın camiasındayız, böyle şeylerle  karşılaşmamıştık.
 
Üstelik de bunları “gazeteci kimlikli” birilerinin yaptığını duyunca şaşkınlığımız bir kat daha artıyor.
 
“Şantajcı Gazeteciler”in yaptıkları ayyuka çıkınca tepkiler artmaya başladı ve Bursa’da ciddi bir kamuoyu oluştu.
 
İlkin, Bursa Gazeteciler Cemiyeti harekete geçti ve “Basın ve Akreditasyon Kurulu” oluşturulması için düğmeye bastı.
 
Bursa Valisi İzzettin Küçük ve Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Şantajcı Gazeteciler”e karşı her türlü desteği vereceklerini beyan ettiler. Özellikle Alinur Başkan, “Şantajlara ve tehditlere asla pabuç bırakmam” diyerek, Kurul’a açık destek verdi.
 
Basın, belediyeler, kamu ve  ilgili kurum temsilcilerinden oluşacak Basın ve Etik Kurulu’na, Bursa’nın temiz bir medyaya kavuşması için büyük bir görev düşüyor.
 
Bu noktadan sonra, hepimiz bu Kurula destek olmak zorundayız. Kurul’un vereceği kararlarla Bursa’daki şantajcı gazetecilerden birer birer kurtulacağız.
 
* * *
Geçtiğimiz gün; Bursa’da Cumhurbaşkanlığı Kamu Görevlileri Etik Kurulu toplantısı vardı.
 
Cumhurbaşkanı tarafından atanan bu Kurul’da iş dünyasını BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay temsil ediyor. Bu, Bursa açısından gurur verici bir durum. 
 
Kamu Etik Kurulu üyeleri, Sheraton Otel’de Bursa basını ile biraraya geldiler, deneyimli devlet adamı Başkan Köksal Toptan, yaptıkları çalışmaları anlattı.  Toplantıda, Vali İzzettin Küçük, Ak Parti Genel Sekreter Yardımcısı, Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç ve Ak Parti eski Milletvekili Hayrettin Çakmak da vardı.
 
Toplantının soru- cevap bölümünde Kamu Etik Kurulu Başkanı Toptan’a, Bursa’daki şantaj gazeteciliği ile ilgili durumu anlattık ve Gazeteciler Cemiyeti öncülüğünde “Basın Etik ve Akreditasyon Kurulu” oluşturacağını söyledik.
 
“Kamu Etik Kurulu olarak, Bursa’daki Basın Etik ve Akreditasyon Kurulu ile işbirliği yapar mısın ?” sorusunu yönelttiğimizde de “Yaparız elbette, bizim etik konusunda ciddi çalışmalarımız var, aynı doğrulta çalışan Kurullarla işbirliği yapmaktan memnuniyet duyarız. Etik konusunun her alanda gündeme gelmesini isteriz” cevabını verdi. 
 
Bu, temiz Bursa basını için yola çıkanlara yeni bir destek anlamına geliyor. Yeter ki, basın, belediyeler, ilgili kurumlar, meslek kuruluşları dik dursun.
 
* * *
 
Toplantı sonunda; Köksal Toptan’a “Bursa’daki Şantaj  Gazeteciliği”yle alakalı bir dosya takdim ettik.
 
•           Bursa’da son dönemde, başta belediyeler olmak üzere çeşitli kurum, kuruluş ve kişilerden; “aba altından sopa gösterme”,  “tehdit” ve “şantaj” yollarıyla adeta haraç almaya yönelik sözde gazetecilik faaliyetlerinin yoğunluk kazandığını,
 
•           Bir anlamda kamu görevi yapan basındaki “şantajcı” nitelikli kişiler bu yolla çok sayıda kişiyi mağdur ettiğini, istedikleri meblağı ödemeyenlere yönelik  iftira ve dedikodulara dayalı itibar suikasti yaptıklarını,
 
•           “Şantajcı gazeteciler”e karşı Bursa’da Bursa Gazeteciler Cemiyeti öncülüğünde “Basın Etik ve Akreditasyon Kurulu” oluşturulmasının kararlaştırıldığını,
 
•           Başta Bursa Valiliğimiz olmak üzere, belediyeler ve basınla ilgili kamu kurumlarının (Basın İlan Kurumu, vs) “şantajcı gazeteciler”le mücadelede etkin rol oynamasının, “Basın Etik ve Akreditasyon Kurulu”  çalışmalarına destek vermesinin büyük önem arzettiğini,
 
•           “Şantajcı gazeteciler”in basın görevinden kaynaklanan hakları (ücretsiz ulaşım, vs) kullanmasının önüne geçilmesi, Sarı Basın Kartı gibi hakları da iptal edilmesi gerektiğini,
 
bilgilerine sunduk ve şantajcı gazetecilikle ilgili gazete kupürlerini sunduk.
 
Artık “Oy yaydan çıktı”, şantajcı gazetecilerin sonu yaklaştı.
 
En baştan olduğu gibi bu sürecin bizzat takipçisi olacağız
 
Herkes haddini bilecek, bu iş “ince”ldiği yerden kopacak.