Sarıgöl’de Çileli Üzüm

Sarıgöl’de Çileli Üzüm

Sarıgöl ve çevresinde yetiştirilen çekirdeksiz sofralık üzüm bu yıl çileye dönüştü. Bir yandan yaş ve kuru üzüm fiyatları bir yandan da yağmur üreticileri sıkıntılı günler yaşatıyor.
Yaş ve kuru üzüm fiyatlarının üreticileri üzerken, ani bastıran yağışlarında sergilerde kurumakta olan üzümleri ıslattığını belirten Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, 2014 yılının sıkıntılı geçmekte olduğunu dile getirerek, "Gerçekten 2014 yılı üzümleri çileli üzüm oldu. Bir yandan yaş ve kuru üzümlerin yükselmeyen fiyatları yanında kurutulmak için serilen üzümlerin üzerine yağmuru yağınca vatandaş üzüm kurutma telaşına girdi.’’ dedi.
YAŞ VE KURU ÜZÜM MALİYETİ
Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, Ziraat Odası olarak 2014 yılın yaş ve kuru üzüm maliyetini çıkardıklarını belirterek, "’Bir dekarlık alandan ortalama 450 kg kura üzüm alınmakta ve 1 kg kuru üzümün maliyeti 4.488TL’dir. Yaş üzüm fiyatımız da 1 dekarda 2800 Kg yaş üzüm alınmakta olup 1Kg yaş üzüm maliyeti ise 1.016TL’dir. Bakınız şu an yaş üzümün fiyatı 58 Krş 1 TL arasında, yani maliyeti altında satılıyor. Kuru üzüm de durum aynı kuru üzüm 1.5-2.60 TL arasında alınmakta bu yıllar gitsin geri gelmesin. 2014 yılı üzümleri çile dolu.’’ dedi.