Sebzeye yüzde 100 zam geliyor

Sebzeye yüzde 100 zam geliyor

Ramazan ayında şu an 1 TL gibi rakamlara satılan domates başta olmak üzere biber, salatalık, patlıcan gibi ürünlerin yüzde yüz oranında fiyatının artacağı tahmin ediliyor. Meyvede ise durum farklı değil, zira şuan bile çok yüksek rakamdaki kayısı, çilek ve kirazın da fiyatının da yüzde 50 civarında bir artış yaşanacağı öngörülüyor.

RAMAZAN AYINDA ARTIŞIN İLK SİNYALİ VERİLECEK

Diyarbakır'ın Yenişehir İlçesi Ofis semtinde kurulan sabit semt pazarında 15 yıldan bu yana esnaflık yapan Sedat Bilgi, şu anda batıdaki seralarda çok fazla ürünün kalmadığını söyledi. Batıdaki sel, dolu ve olumsuz geçen kış mevsiminin etkisiyle sebzelerde azalış olduğunu kaydeden Bilgi, örtü altı üretimdeki azalış nedeniyle sebzelerde fiyatların Ramazan ayıyla birlikte artışa geçeceğini söyledi.

PAZARDA SATILAN ÜRÜNLER, BÖLGEDEKİ SERALARDAN

Şu an pazarlarda satılan sebzelerin ağırlıkta doğu ve güneydoğu illerindeki seralarda yetişen ürünler olduğunu kaydeden Bilgi, "Batıdaki üreticilerin, bu yıl pek az sayıda sebze bölgeye gönderebileceğini düşünüyorum. Çünkü üretim pek azdı ve yine İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük illere bile zar zor yeteceğini düşünüyorum. Bölgedeki ürünlerin ağırlıkta yine bölgedeki seralarda yetişen ürünleri satıyoruz. Bu ürünlerin ilk partisi bittiği zaman yerel tarla ürünlerine geçeceğiz. Onun da tükenmesiyle birlikte fiyatlar bence bu yıl adeta uçacak. Yeni domatesin kışın kilosunu 5 TL'ye ancak alabileceğiz diye tahmin ediyorum. Ramazan ayından başlamak üzere bir fiyat artışı yaşanacağı bütün esnafın ortak tahminidir. Ortalama yüzde 75 ila yüzde 100 arasında bir fiyat artışı olacak" dedi.

"YÜZDE YÜZ ARTIŞ BEKLİYORUZ İNŞALLAH YANILIRIZ"

Ramazan öncesinde örtü altı üretimin sona ereceğini, bunun yerini tarla ürünlerinin alacağını ifade eden semt pazarı esnafı Sedat Bilgi, "Bazı ürünlerin birkaç gün içinde fiyatlarının artacağını düşünüyoruz. Bazılarının da Ramazan ayında peyderpey küçük küçük artışlar yaşanacak. Bugün domatesin üreticideki fiyatı batıda kilogramı 25-50 kuruş arasında, fakat aynı domatesin farklı illerde daha yüksek fiyattan satıldığını görmekteyiz. Diyarbakır'da 50-75 kuruş arasında komisyoncudaki fiyatı, nakliye ve diğer maliyetlerle bize 80-85 kuruşa kadar çıkıyor. Bizde pazarda 15-20 kuruş kilogram karı ile 1 TL'ye satıyoruz. Ramazan ayında kademeli olarak ürünlerinde azalmasına göre yüzde 50-75 ve yüzde 100 oranında artacaktır. Salatalık, Biber, patlıcan gibi diğer ürünlerde de durum aynı olacak gibi yüzde 100 gibi bir artış olacağını düşünüyoruz. Bilhassa domates, biber, salatalık, patlıcan gibi ürünlerde yüzde 100'ün üzerinde bir fiyat artışı olacağını tahmin ediyoruz ve inşallah yanılırız" dedi.

MEYVELERDE DE DURUM FARKLI DEĞİL

Şu an mevsimine göre pahalı durumda olan meyvelerin Ramazan ayında ciddi fiyat artışı olacağını belirten pazarda 25 yıldan bu yana meyvecilik yapan Yahya Yılmaz, "Genel olarak bütün sebze ve meyvelerde artış bekliyoruz. Ramazan ayının en popüler meyvelerinden biri de kayısıdır. Türkiye'de en çok kayısı üretimi yapan Malatya'da bile bu ürün 3-4 liradan satılıyor. Geçen yıl 1 lira olan kaysının, yüzde 95'ini don vurdu. Dondan etkilenmeyen kısım da bu fiyatlardan işlem görüyor" dedi.

MEYVELER OLMASI GEREKTİĞİ FİYATLARDAN ÇOK DAHA PAHALI

"Kiraz, Muz, Çilek olması gerektiği fiyatlardan çok daha pahalı durumda" diyen Yılmaz, merkezi Elazığ olan çileklerden bile yalnızca bir hafta mal alabildiklerini belirterek, "Normalde en az bir ay çilek almamız gereken Elazığ'dan sadece bir hafta çilek alabiliyorsak bu saatten sonra çileği 5-6 TL'nin altında yiyebileceğimizi zannetmiyorum. Geçen yıl bu zamanda kilosu 1 TL'ye satılan hatta 75 kuruşa kadar da inen şeftali bile 3-3,5 TL'nin altına inmedi. Üzüm de yok Elma da yok. Mevcut yüksek rakamların üzerine en az yüzde 25 ila 50 arasında fiyat artışı yaşanacağını tahmin ediyoruz" şeklinde konuştu.