SECURİTEX EURASİA GÜVENLİK TEKNOLOJİLERİ FUARI ATO CONGRESİUM’DA

SECURİTEX EURASİA GÜVENLİK TEKNOLOJİLERİ FUARI ATO CONGRESİUM’DA

Biyofizik Uzmanı Dr. Kerem Dündar, beyin okuma cihazı sayesinde dikkat eksikliğinden çocuk hiperaktivitesine ve alzheimer gibi pek çok hastalığın önüne geçilebileceğini söyledi.
Günümüzde suç oranlarındaki artış, güvenlik tehdidi algısındaki değişim ve yaşanan zafiyetler nedeniyle ’güvenlik’ bir ihtiyaç haline geldi. Elektronik güvenlikte teknolojiye olan eğilim ve farkındalığın artması da ihtiyaç oranında pazarın büyümesini sağlıyor. Tüm bu faktörler doğrultusunda son yıllarda yaşanan olaylar ile birlikte önemi daha da artan iş sağlığı ve güvenliğine dair tüm sektör bileşenleri Ankara’da ilk kez Securıtex Eurasıa’da cyf fuarcılık organizasyonu ile bir araya geldi. 29 Ocak’ta ATO Congresıum’da kapılarını açan fuarda güvenlik sektöründeki tüm firmalar aynı zamanda tüm kamu birimleri ile OSB’ler, fabrikalar, oteller, hastaneler, üniversiteler gibi hizmet alıcılarını aynı çatı altında topladı.
AFAD ÖZEL SİMÜLASYON KAPSULÜNE GİREREK DEPREM ANINI BİREBİR YAŞAYABİLİRSİNİZ
Fuar da kimya fabrikasında deprem anında yapılması gerekenleri anlatan simülasyon uygulaması ilgi odağı oldu. Afet Acil Eğitim Merkezi Arama Kurtarma Teknisyeni Onur Şeker, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) "Afete Hazır İş Güvenliği’’ kampanyası kapsamında kimya fabrikasında uygulanan afet simülasyon uygulaması hakkında bilgi vererek, “AFAD olarak ‘Afete Hazır Türkiye’ projesi kapsamında iş güvenliği alanında kullanılan simülasyon. Bu sayede iş yeri sahipleri işçilerine gerekli bilgileri anlatacak ve güvenli bölgeleri öğrenecekler. İşveren ve işçileri bu sayede afetlere hazırlıyoruz. Deprem sırasında yapmamız gerekenleri gördük. Birebir yapmamız gerekenleri biliyoruz. Yapmamız gerekenleri simüle olarak gösteriyor. Sağlıklı bir şekilde hayatta kalmaya çalışıyoruz. Vatandaşlarımıza daha hazırlıklı ve daha bilinçli bir toplum kazandırmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
BEYİN DALGALARINI OKUYAN CİHAZLA BEYNE GİDEN KOMUTALARI YÖNLENDİREBİLMEK MÜMKÜN
Fuar da bir diğer dikkat çeken ürün beyin dalgalarını okuyarak, beyne giden komutları yönlendirebilen cihaz oldu. Cihaz sayesinde beyne giden komutlar yönlendirilerek, istenmeyen davranışlar kontrol edilebilir hale geliyor.
Cihaz hakkında bilgi veren Biyofizik Uzmanı Dr. Kerem Dündar, “Beyin elektrik üretir bütün fonksiyonlarını bununla halleder. Artık bir takım cihazlar ile biz onu görebiliyoruz, online olarak yerlerini tespit ediyoruz. Bu bilgi bize düşünceyi okuma sağlıyor ama bildiğimiz manada karşılıklı bakışarak düşünce okuma değil de, buna alışkın bir gözün bunu okumasını sağlıyor. Biz artık şunu gözlemleyebiliyoruz; kişiler bize başvururken ya çok stresli oldukları için ya dürtülerini kontrol edemedikleri için genel de bu şikayetlerle bize başvuruyorlar ve biz burada onları doğruluyoruz. Şimdi artık biliyoruz ki kişi, odaklanamıyorsa beynin de bir dalganın genliği fazla ya da az. ‘Ben çok stresliyim, çok paniğim ya da benim çocuğum çok hiperaktif’ bunların artık bütün yerleri tespit edilmiş ve en güzeli biz artık bunları düzeltebiliyoruz. Bundan sonra ki aşama da sistemimize yeni kattığımız donanımlarla bunları düzenleyebiliyoruz” diye konuştu.
“Kişileri donanımlara bağlıyoruz, o esnada ürettikleri dalgaları artırıp azaltmalarını sağlıyoruz" diyen Dündar, bunun için de ödül ve ceza mekanizmasını uluslararası standartlara uygun bir şekilde kullandıklarını söyledi. Bilgisayar destekli programlar aracılığıyla, kişi hiç fark etmeden dikkat eksikliğinin üzerinden gelebileceğini anlatan Dündar, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Çocuk hiperaktivitenin üzerinden gelebilir, sınav performansı artan arkadaşlarımız oldu. Yaşlılarda alzheimer hastalarının beyin fonksiyonunu güçlendirebiliyoruz. Pek çok hastalığın önünde koruyucu bir faktördür.”