Seks mahallesi ortalığı karıştırdı

Seks mahallesi ortalığı karıştırdı

İtalya’nın başkenti Roma’da, seks işçileri için oluşturulması planlanan kırmızı ışıklı bölge fikri tartışmaya yol açtı.

Amsterdam’da 14. yüzyıldan beri var olan “De Wallen”, Almanya Hamburg’ta askerlerin eğlence mekanı olarak doğan St. Pauli ile Paris’teki Pigalle adlı bölgelerin bir benzeri Roma’da hayata geçirilmek isteniyor. İtalyan basının “aşk bölgesi” olarak nitelediği ‘kırmızı ışıklı bölge (red light discrit)’ fikrini, tarihi merkeze 8 kilometre uzaklıktaki EUR ilçesini de içine alan 9 No’lu belediyenin başkanı Andrea Santoro ortaya attı.

Santoro, bölge halkının, evlerinin hemen altında müşterilerini bekleyen seks işçisi görüntüsünden bıktığını ve her gün bu konuda onlarca şikayet aldığını söyledi. Bu nedenle EUR’daki bir ya da iki caddeyi Nisan ayından itibaren trafiğe kapatarak, seks işçilerine ayırmayı düşündüklerini belirten Santoro, böylece hem onların, hem de müşterilerinin güvenliğinin de sağlanmış olacağının altını çizdi.

Santoro’nun önümüzdeki günlerde Roma Belediye Başkanı İgnazio Marino’ya da sunacağı bu önerisi, belediye meclisinde değerlendirilecek. Daha önce kırmızı ışıklı bölge konusunda olumlu açıklamalar yapmış olan Marino’nun ise bu projeye yeşil ışık yakmasına kesin gözle bakılıyor. Aylık 5 bin Euro’ya mal olacak olan söz konusu bölgede, seks işçileri sağlık kontrollerinden geçirilecek, prezervatif dağıtımı yapılacak ve seks işçilerinin sömürülmesini önleyecek belediyeye bağlı görevliler bu alanda sürekli hizmet verecek.

SEKS GETTOSU

EUR halkını memnun eden bu proje, seks işçilerinin sömürülmesini engelleyecek, şiddetten koruyacak olması bakımından destek gördüğü kadar, sağ partiler başta olmak üzere sadece muhalefetten değil iktidardaki bazı Demokrat Parti’lilerden (PD) ise tepki aldı.

PD’li Stefano Pedica projeyi, “Kırmızı ışık gettosu” olarak adlandırırken, yine aynı partinin üyesi ve Senato Başkan Yardımcısı Valeria Fedeli, bir seks mahallesine ve gettolara değil, yeni kurallara ihtiyaç olduğunu savundu. PD’li Senatör Stefano Pedica, “Fahişelik için gettolar istemiyoruz. Kırmızı ışıklı bir alan yaratmak, problemi bir yerden alır başka bir yere götürür. Seks sömürücülüğü ile kuralları uygulayarak mücadele edilir” dedi.

YOZLAŞMANIN BAŞKENTİ

Katolik dini çevreler ise, “Kadınların köleliğini tolere eden seks bölgelerinin yanlış” olduğunu savundu.

İtalyan Episkoposlar Konseyi’nin (CEI) resmi yayın organı Avvenire gazetesi, “Yozlaşmanın başkenti” başlığını kullanırken, bu projeyi “utanç verici” olarak yorumladı.

Uluslararası Katolik yardım kuruluşu Caritas’ın Başkanı Monsenyör Enrico Feroci, “Fahişelik, her daim bir insanın sömürülmesi anlamına gelir. Kamu düzeni için bunu yasalaştırmak ve tolerans göstermek yanlış bir eylemdir. Bu, kadınların köleleştirilmesini meşrulaştırmak anlamına gelir” dedi. Eski başbakanlardan Silvio Berlusconi’nin partisi Forza Italia (Haydi İtalya) üyesi milletvekili Barbara Saltamartini, “EUR, sosyal ve insani yozlaşmanın gettosu olacak” diye tepkisini ortaya koydu.

Aşırı sağcı Kuzey Ligi (Lega Nord) partisi lideri Matteo Salvini ise, “Bu delice bir fikir” dedi. Tüm bu tepkiler üzerine bir açıklama yapan Roma Belediye Başkanı Ignazio Marino ise, “Belki şehrin biraz dışında böyle bir bölge kurmak daha doğru olabilir” diye konuştu.

Öte yandan, La Repubblica gazetesinin paylaştığı verilere göre, İtalya’da 70 bin civarında hayat kadını var ve bunun yarısı yabancılardan, yüzde 20’si ise erişkin olmayanlardan oluşuyor. Bunların yüzde 65’i sokaklarda, kalanı ise otellerde ya da özel konutlarda müşterileriyle buluşuyor. 2,5 milyon İtalyan’ın sürekli hayat kadınlarıyla ilişkiye girdiği belirtiliyor. Roma’da sokakta seks işçiliğinin cezası, 500 Euro’ya kadar çıkabiliyor.